Westlandse scholier runt goedlopend verhuurbedrijf

Sommige mensen hebben al jong een ondernemersgeest; Rens
Zuiderwijk is zo iemand. Al jong kon hij erg goed onderhandelen; op Koningsdag kocht hij voor een prikkie een heel kleed leeg. Op zijn achtste vertelde hij zijn ouders: “Ik wil een bedrijf beginnen.” Het begin van een succesverhaal.

Model overdraagbaar

De 15-jarige Rens zit in 4 VWO van het Haags Montessori Lyceum, maar tijdens het interview zit er een ondernemer aan tafel. Iemand die vooruitdenkt en helder kan formuleren: “Over drie jaar ga ik wiskunde of natuurkunde studeren in Delft of Eindhoven. Dit kan gevolgen hebben voor de zaak, maar daar heb ik over nagedacht. Het model is goed overdraagbaar, bijvoorbeeld aan een buurjongen of aan broertje Guus. Tijdens onze reis (de familie Zuiderwijk is één jaar naar Afrika geweest, red.) heb ik dat ook gedaan. Toen sprongen klasgenoten bij, maar ik deed de coördinatie op afstand.”

Negende verjaardag

Het ondernemerschap begon voor de Monsternaar na het kinderfeestje voor zijn negende verjaardag: “Ik wilde lasergamepistolen kopen om erna te verhuren en leende geld van mijn ouders. Dat liep prima; familie, buren en bekenden wisten www.lasergameverhuurwestland.nl goed te vinden. Klanten komen de laserguns halen. Versturen per post werkt niet, er wordt dan betaald voor een dag en je bent ze een week kwijt. Dat levert niet genoeg op en als het druk is, zijn alle materialen nodig voor de verhuur.”

Nieuwe vestigingen

Westland is een mooi verzorgingsgebied voor de jonge Westlander, maar uitbreiden van zijn bedrijf is de volgende stap. “In mijn klas zit een Delftse tweeling. Op Google Maps heb ik gekeken in hoeverre ze in mijn vaarwater kunnen zitten. Toen zijn we om tafel gegaan en hebben we goede afspraken kunnen maken.” Na Delft volgden er meer vestigingen; een achterneefje in Utrecht, een klasgenoot in Den Haag, een Amsterdams vakantievriendje en een tevreden klant in Rijnmond zetten allemaal een franchise op.   

Succes

Het succes is de hoogbegaafde tiener niet naar het hoofd gestegen: “Ik pot het meeste geld op en daarnaast investeer ik in nieuwe laserguns en maskers. Ik verhuur er nu zo’n 400 per maand en dit zorgt er voor dat ik niet in de tuin hoef te werken, zoals mijn vrienden. Ik hoef dan niet voor 3 euro per uur om 6:00 uur mijn bed uit. Zakgeld krijg ik sinds mijn 11e ook niet meer, ik verdien het zelf wel.” Op de vraag of Rens bang is voor concurrentie, is hij helder: ”Bij geen van de locaties heb ik echte concurrentie. De laserhallen zie ik niet als concurrent, tuurlijk het is best even leuk in zo’n grote ruimte. Maar met 24 minuten vul je geen kinderfeestje. Bij mij huur je een lasergun voor 5,50 euro per dag en dan kun je urenlang lasergamen. Vooral voor kinderfeestjes is dat ideaal.”

www.lasergameverhuurwestland.nl