‘Stichting  Beukenrode opent hospice in ‘s-Gravenzande

Een kleine acht jaar geleden is na jarenlange inzet van een aantal actieve vrijwilligers een hospice gerealiseerd in Naaldwijk. Vanaf dat moment heeft het hospice een waardevolle plek gekregen in Westland en de regio als bijnathuis-huis. Volgend jaar hoopt Stichting Beukenrode een tweede hospice te openen, aan de Magnoliastraat in ’s-Gravenzande.

Groeiende behoefte

Henk Salome is praktisch de buurman van Stichting Beukenrode (naast het hospice wordt er ook palliatieve thuiszorg geboden) en zet zich als voorzitter bestuurlijk in voor het belangrijke initiatief: “Bij de opening van het huidige hospice bemerkten we soms enige scepsis bij mensen. “Hebben we dat wel echt nodig?” zei men dan. We hebben momenteel vier bedden en de bezettingsgraad is bijzonder hoog. Op zekere momenten moeten we zelfs mensen teleurstellen, mensen die in hun vertrouwde Westland aan een laatste levensfase willen beginnen. Het klinkt cru, maar terminale mensen hebben geen tijd om op een wachtlijst te worden geplaatst. Zo heeft het bestuur besloten om naar een tweede locatie uit te zien.”

’s-Gravenzande

Uiteindelijk is de keuze gevallen op een tweede locatie in ’s-Gravenzande, in een zijstraat van de Oudelandstraat. Voorzitter Salome is zeer content met deze plek: ”’s-Gravenzande is een van de grotere kernen in Westland. Dat wil niet zeggen dat het niet in een andere kern had kunnen komen; ook Monster of De Lier waren reële opties, maar de keuze is gevallen op dit pand. Er is een flink proces aan vooraf gegaan, we hebben wel 20 panden bekeken, maar elke keer bleek het niet geschikt óf visten we achter het net…”

Draagvlak

Salome vervolgt: “Deze mogelijkheid is op een fraaie wijze op ons pad gekomen. De verkopende partij heeft mij in maart van dit jaar benaderd en de tijd gegeven tot juni om een keuze te maken. Gemeente Westland werkte gelukkig direct mee en ook in de buurt bestaat draagvlak, mede na een gehouden informatie-avond. Door in een andere plaats actief te zijn, hopen we ook weer andere vrijwilligers te kunnen werven. We verdubbelen niet alleen in het aantal bedden, maar zullen ook een nieuw arsenaal aan helpende handen nodig hebben.”

Vrijwilligers

In het hospice is een aantal betaalde coördinatoren actief, maar de kurk drijft op de tomeloze inzet van de vrijwilligers. Dagelijks zijn er in Naaldwijk acht vrijwilligers aanwezig, tussen 7:00 en 23:00 uur zijn zij present. Daar zitten de kookvrijwilligers en de vrijwillige schoonmakers nog niet eens bij. “Op de nieuwe locatie zoeken wij dus ook enthousiaste mensen met het hart op de juiste plaats. Daarnaast is er een vacature in het bestuur op het gebied van PR en communicatie. Een goede campagne om vrijwilligers, sponsors, donateurs en zakelijke partners te werven, vergt een goede marketing en communicatie.”

Steun van bedrijfsleven

De oud-voorzitter van MKB Westland heeft over steun van het bedrijfsleven allerminst te klagen: “Vele bedrijven steunen ons op diverse manieren. Het Westlands zakenleven toont een groot hart, maar een tweede hospice is een kostbare kwestie. Op 1 maart ontvangen wij de sleutel en na een verbouwing van een half jaar zal in september 2021 de opening plaatsvinden. Er is simpelweg nog een flink bedrag nodig. Bedrijven kunnen ons op drie manieren steunen; door een eenmalige donatie, door goederen in natura te schenken (er is een lijst met gewenste goederen op aanvraag beschikbaar, red.) of door partner te worden. Partners zijn minimaal 100 bedrijven die gedurende vijf jaar lang 500 euro per jaar zullen betalen. Voor hen zullen wij een eigen evenement organiseren, dus bedrijven krijgen er iets voor terug. Uiteraard snappen we dat Corona een onzekere tijd met zich meebrengt, maar er zijn ook veel bedrijven die floreren. Tegen hen zou ik willen zeggen; als je een goede bestemming voor een gift zoekt, denk dichtbij. Denk aan Stichting Beukenrode.”