Rabobank Westland met Fundr klaar voor toekomst

De tijd dat bedrijven voor een financiering een maandenlang traject moesten doorlopen, ligt definitief achter ons. Vandaag de dag is snelheid geboden, liefst zonder dat dit ten koste gaat van de persoonlijke touch. Rabobank Westland heeft die boodschap uitstekend begrepen.

De bank ontwikkelde speciaal voor zakelijke MKB-financieringen tot 1 miljoen euro het online platform Fundr: binnen 15 minuten duidelijkheid over wat, hoeveel en tegen welk tarief een financiering afgesloten kan worden. Zo kunnen Westlandse ondernemers blijven doen waar ze goed in zijn: ondernemen.

Fundr, dat eind 2019 het levenslicht zag, heeft de ultieme lakmoesproef inmiddels (ongewild) glansrijk doorstaan. Kort na de lancering van het landelijke online platform brak namelijk de coronacrisis uit. “Dat betekende dat het al draaiende Fundr qua functionaliteit meteen ook onder hoge druk getoetst kon worden”, aldus Rabo-accountmanager MKB Meerten van Duin. “Fundr bleek zowel de ondernemer als ons als bank uitstekend te ondersteunen in die hectische fase. Binnen 15 minuten konden ondernemers en wij als bank zien wat de mogelijkheden waren. Dat komt onder meer doordat het vaste lijstje – het analyseren van meerjarige jaarverslagen, speciaal opgestelde ondernemingsplannen of langdurige prognoses – uit het aanvraagproces is weggesneden. De door de aanvrager online ingevoerde gegevens worden na akkoord alleen nog gecheckt op basis van één jaarverslag, zodat binnen een paar dagen het geld op de rekening kan staan. Het is een manier van werken die we steeds vaker zullen zien.”

Dat laatste beaamt ook collega Enzo de Jong: “Rabobank gaat met haar tijd mee en is klaar voor een toekomst die in financiële zin in het teken staat van snelheid en gemak, zonder dat dit ten koste gaat van de relatie. Persoonlijk contact blíjft een belangrijke kernwaarde. Concreet: Westlandse ondernemers hebben bij Rabobank Westland nog altijd een accountmanager die de regio kent, korte lijnen hanteert en een nauwe band opbouwt met zijn cliënt. Dat wordt gewaardeerd, dus daar gaan we mee door.”

Rabobank beperkt zich met Fundr overigens niet meer tot de meer traditionele sectoren in Westland. Er is nu ook volop ruimte voor financieringsinitiatieven in nieuwe, opkomende markten, waarin ook steeds meer Westlanders actief zijn. De Jong: “Ook naar deze markten kijken we met veel belangstelling en enthousiasme, zoals naar Naaldwijker Stan Bruininck met zijn YouTube-kanaal (zie kader).” Van Duin: “Maar we zijn er ook voor de plaatselijke vereniging of een lokale stichting of instelling. Belangrijk om te weten is dat je voor een Fundr-financiering geen klant bij Rabobank hoeft te zijn. Ook ondernemers die bij een andere bank bankieren, zijn namelijk van harte welkom. Het maakt Rabobank Westland een nog interessantere speler voor nóg meer partijen.”