PETER VALSTAR  ‘Kamerlid Peter Valstar vindt zijn draai aan Binnenhof’

Sinds maart mag Peter Valstar een van de bekende, blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer innemen namens de VVD. Wie is deze 36-jarige ’s-Gravenzander?
Een Westlander als woordvoerder glastuinbouw, dat kon niet beter!
Het sluit inderdaad mooi aan bij mijn afkomst, als geboren en getogen Westlander. Mijn portefeuille is overigens breder met visserij, natuur, kwekersrecht, dierenwelzijn en oorlogsgetroffenen. Maar het is prettig om in het epicentrum van de glastuinbouw te wonen, elk uurtje dat ik over heb, hang ik aan de bel bij een bedrijf. Als gewone sterveling kom je niet overal binnen, nu openen deuren.

Behoud je deze portefeuille als er straks een nieuw kabinet is?
Hopelijk , maar het zou kunnen dat er dan nog wat verschuivingen optreden. We gaan het zien…

Duurt die formatie overigens niet erg lang?
Je ziet dat veel zaken worden doorgeschoven naar de formatietafel. Onderaan de streep zijn we nu nog niet veel opgeschoten. In deze inhoudelijk luwe periode valt pas op hoeveel onzinmoties worden ingediend.

Onzinmoties?
We kunnen als Kamer veel efficiënter vergaderen. Zoals een beter milieu ook bij jezelf begint, moet je ook hier naar jezelf kijken. Laatst steunde ik een motie niet, omdat deze onhaalbaar was. Dan kan het nog zo sympathiek zijn voor de bühne om zo’n motie te steunen, maar het schept valse hoop bij ondernemers en helpt Nederland niet vooruit.

Oei.. Vermaak je je wel?
Haha, jazeker! De eerste periode is een kwestie van kennismaken, werkbezoeken en inlezen in de materie. Ik heb al tien jaar op het Binnenhof gewerkt, maar deze rol is toch anders. Als volksvertegenwoordigers moeten we tegengas geven op de ministeries of juist zorgen dat ze af en toe wat harder lopen voor Nederlanders. Verwacht van mij op korte termijn geen proefballonnetjes of nieuwspuntjes, ik werk liever om zaken in een breder perspectief op te pakken en grote problemen aan te pakken. Het gaat niet alleen om ‘quick wins’.

Zitten je collega’s hetzelfde in de wedstrijd?
Ja, de sfeer is erg goed in de fractie, er is natuurlijk een flink aantal nieuwe mensen bijgekomen. Ik vorm op LNV een tandem met Thom van Campen, het is mooi om elkaar te overtuigen en vervolgens de fractie mee te nemen in dit verhaal, maar ook de collega’s van andere partijen mee te krijgen. Met samenwerken kom je ergens, niet elkaar alleen maar als vijand of concurrent te zien. Zo heb ik laatst een bezoek gebracht aan Flora Holland met een Kamerlid van de ChristenUnie.

Wat kun je betekenen voor het Westlands bedrijfsleven?
Ik ben woordvoerder tuinbouw, maar de bedrijvigheid houdt daarmee niet op in onze regio. Zie mij als de kortste route naar politiek Den Haag, ik wil graag een verbindingsstuk zijn voor Westlandse bedrijven en collega-Kamerleden meenemen naar onze regio. Laatst nam een Kamerlid van een andere partij een heel camerateam mee op een bedrijfsbezoek. Dan denk ik: “Kom je nu om kennis te maken en iets te leren? Of ben je hier alleen maar voor je eigen PR?”
Je hebt zelf een communicatie-achtergrond…
Ik moet inderdaad misschien iets vaker een selfie maken en de wereld ingooien, als ik ergens op bezoek ben. Maar ik ga graag de diepte in en leg verbindingen die niet altijd voor de hand liggen.

Lag jouw Kamerlidmaatschap voor de hand?
Misschien niet… Ik was altijd actief achter de schermen in de politieke top. Dan begint het toch steeds meer te kriebelen om zelf die verantwoordelijkheid te nemen en de stap naar voren te zetten.

Heeft jouw goede band met Rutte je aan deze positie geholpen?
Dat wordt vaker gevraagd, ik ga er van uit dat ik ben beoordeeld op wat ik heb gepresteerd en niet omdat ik tot de getrouwen van de premier behoor. Ook is het beeld van ‘de kring rondom Rutte’ soms onjuist; juist zijn adviseurs houden hem scherp en durven kritisch te zijn waar nodig.

Je hebt een mooie carrière gemaakt!
Ja, wellicht is dat zo, maar ik heb nooit een carrière gepland. Dat doe ik ook nog steeds niet. Ik wil mijn werk als Kamerlid gewoon goed doen en we zien wel weer wat er daarna volgt.

Word je ooit wethouder in Westland?
Op bestuurlijk vlak is het wat mij betreft wel de mooiste job; wethouder in je eigen gemeente. Maar of ik er ook voor in de wieg ben gelegd? Eerst mijn werk als Kamerlid maar eens goed doen!