Jens Valk  ‘Derde generatie runt buitengewone kookwinkel’

Het ondernemerschap zit Mattanja Valk in het bloed, de 35-jarige Naaldwijkse is eigenaar van Jens Valk in Honselersdijk. Menig Westlander kent het karakteristieke woonhuis en bijbehorende winkel. Klanten kopen van generatie op generatie bij de speciaalzaak voor koken, tafelen, cadeaus verf en behang.

Opgegroeid in de winkel
“Je kunt stellen dat ik hier bijna ben opgegroeid,” lacht Valk, “ik wilde als jong meisje helpen en er viel altijd wel iets te doen. Mijn ouders hebben me nooit gepusht te kiezen voor dit vak. Ze lieten me helemaal vrij in mijn keuze.” Toch is uiteindelijk het stokje overgenomen, na elders ervaring te hebben opgedaan. “Mijn opa was huisschilder en startte in 1953 de verfwinkel, oma besloot om huishoudelijke artikelen te verkopen. Ze koos voor de mooiere merken uit Engeland. Een gedurfde stap, relatief kort na de oorlog…”

Rabobank
Na de HAVO koos Valk, met het oog op toekomstige opvolging, voor de studie Small Business en Retail Management. “Mijn eerste baan was bij Rabobank, ik ben begonnen als binnendienstmedewerker en klom op naar startercoördinator. Ik had de hele dag startende ondernemers aan mijn bureau, ik werd blij van het klantencontact. Een volgende promotie zou me meer cijferwerk opleveren, dus koos ik voor een nieuwe carrièrestap. Ik werd ondernemer!”

Ondernemerschap
De eerste stappen als ondernemer zette Valk als vertegenwoordiger bij Lampe Berger, een bedrijf in luchtzuivering en interieurparfums. “Opeens was ik zelf de startende ondernemer! Ik was subagent en had veel vrijheid in mijn werk. Later bleef ik vanwege de mantelzorg voor mijn moeder steeds thuis en werkte ik fulltime in de winkel. In 2016 heb ik het bedrijf volledig overgenomen van mijn vader, maar hij is nog vaak aanwezig in de winkel. We werken in een gezellig team met zijn zessen.”

Uniek concept
“Onze demokeuken speelt een grote rol in de beleving van klanten. Nieuwe producten proberen we zelf uit, zo kunnen we écht goed adviseren. We verkopen producten van hoge kwaliteit, zo zijn we exclusief regiodealer van Kitchenaid en Lampe Berger en golddealer van de Big Green Egg. De vraag naar kwaliteit is niet leeftijdsgebonden, ik zie nu oud-klasgenoten als klant. Na de sluiting vanwege corona, kijken we nu positief naar de toekomst. We werken aan een nieuwe website als etalage voor onze winkel, kom gerust eens binnen.”

www.jensvalk.nl