Nieuwe kapitein op het schip van BIZ ’s-Gravenzande

Bij de BIZ in het centrum van ’s-Gravenzande is dit najaar sprake van een wisseling van de wacht. Voorzitter Fred van Geffen zal het stokje overdragen aan Margreet van der Poll. Redacteur Roel Batelaan ging met de vertrekkend én aantredend voorzitter in gesprek.

Van Geffen en Van der Poll, dat klinkt niet Westlands. Zitten hier wel twee ’s-Gravenzanders voor mij?
MvdP: Haha, ik ben ’s-Gravenzandse geworden. Geboren in West-Friesland en later voor de studie verhuisd naar Groningen. Vanwege het werk van mijn man, Matthé Elema, zijn we in de jaren ’80 verhuisd naar Den Haag. Met kinderen op komst zochten we een geschikter plek en werd het ’s-Gravenzande, hier kwamen we met regelmaat op de fiets langs en vonden we het levendig.

FvG: Eigenlijk heb ik een soortgelijk verhaal; als geboren Utrechter kwam ik hier in de regio te werken voor Vestia. Uitvoerig hebben we alle dorpen bekeken en zo kwamen we op een vrijdag in ’s-Gravenzande. We waren meteen verkocht; De Parel en de weekmarkt bruisten, we vonden het een gezellige boel.

Wat een passie voor ’t Breeje Durp! Het voorzitterschap van de BIZ. Jullie hebben beiden vast een winkel?
FvG: Nee, evenmin, haha… Ik ben met pensioen gegaan in 2010 en ben actief geworden als vrijwilliger bij Stichting Mee en School’s Cool. Wel was én ben ik trouw klant van de lokale middenstand, het voorzitterschap werd ad interim ingevuld en ze zochten een kandidaat. Toen heb ik me laten verleiden en dat is mede te danken aan centrummanager Marja van den Berg, zij is nog steeds een onmisbare spin in het web.

MvdP: Ik had geen winkel, maar heb aan de basis gestaan van Kinderopvang Okidoki, daar ben ik sinds 1992 ruim 30 jaar directeur geweest. Ons hoofdkantoor zat in de voormalige ABN AMRO-bank aan de Langestraat, zo ben ik met de BIZ in aanraking gekomen. Al snel zat ik in de activiteitencommissie en hielp ik mee. Dit jaar ben ik met pensioen gegaan en toen zat Fred plots aan de keukentafel…

Van Geffen wilde natuurlijk verjongen…
FvG: Haha, daar zijn we prima in geslaagd! Een man van 75 neemt afscheid en een tien jaar jongere vrouw neemt de hamer over. Dat kon niet mooier! We wisten wel dat we snel moesten schakelen, meerdere organisaties zouden Margreet waarschijnlijk benaderen…

Hoe kijk je terug op drie jaar BIZ-voorzitterschap?
FvG: Het was een mooie periode waarin ik samen met anderen heb geprobeerd wat meer structuur te creëren. Ledenvergaderingen schoten voorheen alle kanten op, maar met een goede agenda en voorbereiding viel hier een wereld te winnen. Al snel kwam corona en één van de medicijnen leek voor ons ‘Winkel in Westland’, het bezorgen van lokale producten….

Helaas is dat project niet geslaagd toch?
FvG: Gemeente Westland wilde het te breed oppakken, als we alleen met ’s-Gravenzande waren begonnen, had ik er heil in gezien. Maar we staken tenminste onze nek uit, hebben het geprobeerd. Ook in coronatijd was de herverkiezing van de BIZ, daar hebben we om moeten strijden. Ik heb zelfs nog een keer de postbode opgezocht om de laatste stemformulieren uit de posttas te halen vóór de naderende deadline, om de meerderheid te krijgen…

Sta jij op de schouders van je voorgangers?
MvdP: zeker! Ik voel dat de sfeer goed is, mede door het persoonlijk contact van de voorzitter en andere bestuursleden met de leden. Daar kan ik op verder bouwen. Ook is er een goede professionaliseringsslag gemaakt waar het city marketing betreft. Want wat is nu het DNA van BIZ ’s-Gravenzande?
Wat willen inwoners in het centrum doen en welke winkels wenst men? Het is goed om dat in beeld te brengen!

Je kunt eigenlijk gewoon achterover leunen straks?
MvdP: Oh nee! Dan hadden ze iemand anders moeten vragen. We moeten behouden en versterken wat nu is neergezet, maar daarin kun je niet verslappen. We zullen ook de gemeente aan zijn jasje trekken; als je opschrijft in de detailhandelsvisie dat je levendige centra wilt, moet je ook als overheid de portemonnee trekken. Verder kunnen we nog veel meer verbinding maken tussen het centrum en dagjesmensen die naar het strand komen. En intern vind ik het fijn om mensen te enthousiasmeren; ondernemers zijn zó ideeënrijk, daar willen we iedereen van laten profiteren. 

Dank voor het interview en het gedane werk en respectievelijk veel succes met je werkzaamheden!
FvG: Dank, ik kan het BIZ-bestuur met een gerust hart aan Margreet overlaten. Ik blijf genieten van ons mooie centrum, maar dan in de rol van bewoner en bezoeker.

MvdP: Het midden- en kleinbedrijf is de tweede economische motor van Westland, daar mag het voor beloond worden. Als we gezellige centra willen behouden, moeten we scherp blijven!

sgravenzande.nu