Hotel-restaurant Unicum Elzenhagen sterk merk in hart Westland

In 2015 werd het toenmalige ‘Motel-restaurant Elzenhagen’ aan de Monsterseweg in Poeldijk door de Unicum-groep ingelijfd. Bij de reeds bestaande restaurants in Hoek van Holland kwam een groot deel van de klandizie al uit Westland, maar met de komst van het nieuwe hotel-restaurant kon men ook in Westland genieten van de maaltijden en overnachtingsmogelijkheden van kwaliteit.

Haringpraet 

“Ik weet nog goed dat Henk Salome, destijds voorzitter MKB Westland, in 2015 naar me toe kwam met het idee om een haringparty te organiseren. De naam Haringpraet gebruikte men al voor de bijeenkomst op het strand, maar die kon hier zo opnieuw worden ingezet. GJ Personeelsdiensten was hoofdsponsor en ruim 200 ondernemers vermaakten zich op een zonovergoten terras. En… niemand wilde naar huis! Het was zo gezellig en dat is het sindsdien altijd geweest. Vanaf 2016 was er een traditie geboren en zijn wij gastheer van Haringpraet. Vanwege corona hebben we twee edities gemist, maar daar denken we nu niet meer aan. We hopen hier nog jaren mee door te gaan.” zegt Eddy Moerman, eigenaar van het prachtige pand dat midden in de Glazen Stad staat. 

Werken met familie

Moerman weet niet beter dan dat hij met zijn familie heeft samengewerkt, zijn oom Peter is verantwoordelijk voor de vestiging aan de Hoekse Waterweg: “Het is mooi om in een familiebedrijf te werken, maar ik ben ook een paar jaar uit het horecavak weg geweest. Uiteindelijk ben ik teruggekeerd en nu zijn we beiden het gezicht van ons eigen restaurant. Maar over­koepelend zijn we allebei actief voor de hele or­ganisatie. Op de achtergrond hebben we praktische en organisatorische taken goed verdeeld. Zo werken we prima samen onder één hoed. Vader Aad is steeds meer van zijn pensioen aan het genieten, maar met regelmaat laat hij ook nog zijn gezicht zien. Het is een blijft een gastheer pur sang. Hij heeft nu gelukkig meer tijd om te golfen en te bridgen.”

Consolideren  

Moerman blikt terug op de voor veel horeca-ondernemers zware periode tijdens corona: “Eigenlijk wil ik over die periode ophouden, maar we hebben destijds wel goede afwegingen gemaakt. Door op grote schaal  take-away in te zetten hebben we ons team bij elkaar weten te houden. Bij onze collega’s zag je dat zij veelal mensen hebben zien vertrekken. Bij het opnieuw opstarten na de tijdelijke sluiting, hadden wij een grote voorsprong en waren we al snel weer op volle sterkte. Nu is het tijd om weer te consolideren als organisatie. Om oog te hebben voor wat ik de ‘rules of engagement’ noem. Bieden we de service, kwaliteit en gastvrijheid? Als we die belangrijke pijlers alle drie kunnen aanvinken, doen we het goed. Ook verliezen we onze maatschappelijke rol niet uit het oog; zo bieden we bijvoorbeeld via Patijnenburg al geruime tijd kandidaten een werkstage van drie maanden. In deze tijd kunnen wij ze opleiden tot een volwaardig hulpkok. Ook het sponsoren van het Westlands Schoolvoetbaltoernooi is een mooi voorbeeld; hier komen ‘jongeren en sport’ samen. Wat wil je nog meer? Alle kampioens­elftallen hebben we uitgenodigd om te komen eten in Poeldijk.”

Chefs menu of
vergaderarrangement? 

Naast a la carte eten lunchen en dineren, is het Chefs menu een grote publiek­strekker bij Unicum Elzenhagen. “Het verrassingsmenu van de chef is een voltreffer. Elke drie weken wordt dit ge­wijzigd en onze vaste gasten waarderen dit enorm. Tegelijk is het ook leuk voor ons team in de keuken, die blijven uitdagend werk houden omdat zij hun creativiteit kwijt kunnen. Onze sommelier kiest de perfecte wijn-spijscombinatie uit voor onze gasten. Dat maakt het alles bij elkaar super!” roept Moerman enthousiast. “Ook voor het midden- en kleinbedrijf hebben we mooie arrangementen. Of het nu gaat om alleen vergaderen of gecombineerd met lunchen of dineren, of het nu gaat om 4 of 20 personen. We maken voor iedereen een passend geheel. Laatst wilden gasten hun bruiloft hier vieren, met familie en vrienden uit het hele land. Dan bieden we ook maatwerk en bieden we de mogelijkheid het hele restaurant met daarbij alle kamers af te huren.”

Unicumelzenhagen.nl