Column

Dát ondernemers (verder) willen verduurzamen en van het gas af willen, staat vast. Maar ze moeten dat dan wel kúnnen.

In augustus valt het besluit van het kabinet over een extra belasting op gas voor ondernemers. Wat ons betreft gaat daar een heel dikke streep doorheen. Ik geloof best dat prijsprikkels hun werk kunnen doen, maar dan moeten ondernemers wel handelingsperspectief hebben. En dat hebben velen niet. 

Het gaat in Den Haag wel eens over klimaatrechtvaardigheid, maar aan deze door minister Jetten voorgenomen extra belastingheffing van 600 miljoen euro per jaar is niets rechtvaardigs. Feit is namelijk dat heel veel ondernemers hun plannen om van het gas af te gaan niet kunnen uitvoeren, omdat het elektriciteitsnet overbelast is. Netcongestie. 

Wij hebben de Tweede Kamer daar een brief over gestuurd, met tientallen voorbeelden van bedrijven die met hun plannen in de wacht staan omdat ze niet op het net kunnen worden aangesloten of alternatieven als waterstof niet voor­handen zijn. Is het dan eerlijk om hen daarvoor te straffen met een extraheffing? Terwijl ze geen kant op kunnen? 

Het antwoord is natuurlijk nee. Oneerlijk is ook dat die netcongestie erger is buíten de Randstad, waar juist veel maak­bedrijven zitten die veel gas gebruiken voor hun productie. Van koekjesfabrieken tot bakstenenbakkers en metaalbedrijven.

Het is dus een onzalig plan dat de klimaatdoelen geen stap dichterbij brengt, maar ondernemers alleen maar op kosten jaagt en het draagvlak onder de energietransitie ondermijnt. We zullen de komende maanden er dan ook alles aan doen om het van tafel te krijgen. Ondertussen moeten alle ballen op uitbreiding van die netcapaciteit, maar bijvoorbeeld ook op de beschikbaarheid van waterstof en de snellaadinfra­structuur voor elektrische auto’s. Geen nieuw beleid zolang het bestaande nog niet is uitgevoerd.

Jacco Vonhof

MKB-Nederland