Fractievoorzitter Ulbe Spaans, GroenLinks Westland

“Laat ondernemers ondernemen, uiteraard binnen bepaalde kaders. Daar zijn ondernemers goed in. Als voorbeeld; als een kapper tijdens lunchtijd een tosti serveert aan een klant, moet dat kunnen. Nu is er overbodige bureaucratie en komt de tosti-politie dit verbieden. Dat is belachelijk.” Aan het woord is de fractievoorzitter van GroenLinks, Ulbe Spaans. “Er moet iets te beleven zijn in de kernen, de meeste BIZ’en zitten wat dat betreft op het goede spoor. Er zijn zowel in de zomer als de winter activiteiten in de kernen. Wel moeten we letten op de diversiteit ervan, soms wordt al jaren hetzelfde gedaan en dat kan sleets worden. Ook de markt is wekelijks zo’n publiekstrekker.”

Leefbare kernen

Spaans’ partij heeft ‘leefbare kernen’ als speerpunt in het te voeren beleid. “Leefbare kernen kunnen niet los gezien worden van een florerend MKB. Zowel producent als consument hebben belang bij kwalitatieve voorzieningen in de kernen, dit vergroot de leefbaarheid voor iedereen. Je kunt hiermee win-win situaties creëren die voor iedereen positief doorwerken. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan, maar de opbrengst is er op meerdere beleidsterreinen. Die opbrengst moeten we niet altijd financieel willen meten, sommige aspecten zijn lastiger te meten; leefbaarheid bijvoorbeeld!”

Feestweken

Volgens GroenLinks behoren de feestweken tot de Westlandse cultuur, echter er zijn ook zorgen rondom de jaarlijkse festijnen. “De horeca en andere organisatoren doen hun uiterste best iets moois te maken van de feestweken, toch zijn er jammer genoeg wel eens excessen. Zo zie je wel eens kinderen van 12 jaar rondlopen met bledden bier, dit kan echt niet. De reflex om naar de horeca te wijzen, vind ik onjuist. Dit is een maatschappelijk probleem dat primair bij de ouders begint. Vervolgens is het aan gemeente en politie om te controleren en te handhaven.”

Public servant

Een noodkreet laat Spaans tenslotte horen over de gemeentelijke organisatie: “Er zijn veel ondernemers met creatieve plannen, door gebrek aan visie en ambitie zakken deze weg in de ambtelijke stroop. Koester juist deze ondernemers, vermijd samen de valkuilen en communiceer goed. In de VS heten ambtenaren ‘public servants’, dat klinkt al veel positiever. Ga werken in een ‘ja-modus’!”