Fractievoorzitter Benjamin Hofland, D66 Westland

Benjamin Hofland is behalve leraar ook fractievoorzitter. Het ondernemerschap zit hem in de genen: “Mijn vader heeft twee winkels en is ook bestuurlijk actief geweest bij MKB Westland. Ik ben dus altijd al betrokken geweest bij het midden- en kleinbedrijf. Wat mij nu opvalt is dat er best een tandje bij mag. Als oppositiepartij kun je uiteraard veel eisen, maar niet alles is altijd mogelijk. Echter nu ontbreekt op bepaalde punten ook de ambitie bij het gemeentebestuur. Zet dan maar wat kleinere stapjes, maar beweeg tenminste naar voren.”

Vergroening centra

D66 Westland heeft het College van B&W meermaals verzocht om de vergroening van de kernen op te pakken, de laatste keer tijdens de begrotingsvergadering in november 2019. Hofland: “Er zijn al veel gesprekken over gevoerd, maar er is nog geen concrete winst geboekt op dit onderwerp. Daarom hebben wij bij de begrotingsbehandeling het college ook verzocht om een plan en uitvoeringsprogramma op te stellen in 2020, zodat we op korte termijn meer groen binnen de Westlandse centra terug kunnen zien.”

Rol Bedrijfsinvesteringszones

Samen met de BIZ’en probeert de gemeente ‘meters te maken’ in de diverse Westlandse centra. Het gebeurt naar de mening van Hofland nog niet altijd naar wens: “Denk bijvoorbeeld aan het ondernemerschap aan de kust van Westland of de extra parkeerplaatsen aan het Emmaplein in Naaldwijk, beide zaken spelen al lang. De aanpak van de Molenstraat is ook zoiets, al vanaf 2016 maken wij dit aanhangig. Soms worden hele basale onderwerpen zo politieke onderwerpen. Als ergens raadsbrede steun voor is, lijkt me dit een alarmbel voor het College van B&W om tot actie over te gaan.”

Leegstandsmakelaar

“Vorig jaar is er een leegstandsmakelaar aan de slag gegaan in diverse kernen, naar de precieze uitwerkingen is het voorlopig nog gissen. Wat wel belangrijk is, is het besef dat wij allen een leegstandsmakelaar zijn. Als we allemaal lokaal onze producten aanschaffen blijft het centrum leefbaar en levendig. Het verschil in prijs bij aanschaf op internet of in een winkel is ook een stuk kleiner geworden in de afgelopen jaren. Ook kun je bij een winkel altijd binnenlopen voor een vraag als dat nodig is”, besluit Hofland.