De BV Nederland kan een voorbeeld nemen aan Westland

Ondernemers die een grote investering willen doen, weten de weg naar EuroZaken in Maassluis te vinden. In het 23-jarig bestaan heeft het bedrijf van René Leinweber al honderden klanten voorzien van een passende financiering. “Elk regionaal bedrijf met een goed verdienmodel dat winst maakt en minimaal drie jaar bestaat is bij ons welkom voor een investering van minimaal een miljoen euro.” 

Van vader op zoon

De 56-jarige Leinweber is geboren in Den Haag, maar vanaf zijn derde levensjaar getogen in Maassluis: “Mijn vader was ondernemer, hij had een bouwbedrijf. Dat ondernemersbloed zit er dus echt in bij de familie. Na de Middelbare Detailhandelsschool in Vlaardingen ben ik gaan werken bij Free Record Shop, ik kreeg al snel mijn eigen filiaal in de Koningshoek in mijn thuishaven Maassluis. Omdat ik groeikansen miste, ben ik bij de AMRO-bank begonnen. Hier ben ik opgeklommen tot rayondirecteur Maassluis, de jaren ervoor bluste ik overal brandjes. In tien jaar tijd zat ik op zes kantoren, ik werd heen en weer geslingerd en wilde een band opbouwen met eigen klanten. In 2000 startte ik voor mijzelf. Anno 2023 zit ook mijn zoon Tom in de zaak.”

Eerste bijbaan

Als jong ventje liep de nu 26-jarige Tom al op kantoor om papier te versnipperen en de daarmee verdiende centen om te zetten in snoepjes. Latere bijbaantjes in de Maasdijkse kassen en in de supermarkt, brachten de toenmalig student Commerciële Economie toch weer terug bij de vertrouwde omgeving van zijn vaders bedrijf. “Ik deed een marktonderzoek voor het bedrijf en kreeg stiekem toch weer een warm gevoel bij de organisatie. Na het afronden van mijn premaster heb ik zelfs een half jaar lang voltijd bij Eurozaken gewerkt. Op dat moment ga je wel nadenken en besef je: “Als ik straks mijn master heb afgerond, ken ik het hier van haver tot gort. Daar moet ik iets mee doen.” Met mijn master strategisch management ben ik hier gaan werken en nu ben ik mede-aandeelhouder.” zegt Tom Leinweber. 

Kernwaarde 

Op de vraag waar EuroZaken zich onderscheidt van andere financiers antwoorden vader en zoon Leinweber in koor: “Klantgerichtheid.” René Leinweber licht de kernwaarde toe: “We werken hier in een klein team met negen personen, vier twintigers, twee dertigers en drie vijftigers. Dat geeft een mooie mix van jong en iets meer ervaren. Naast mijn zoon werkt ook mijn dochter Inge hier, zij is onder andere verantwoordelijk voor de financiële ad­ministratie, HR, marketing en IT. Er is hier dus familie aanwezig, maar het voelt voor het hele team ook als een familiebedrijf.” Zoon Tom vult aan: “Mijn vader heeft me nooit gevraagd om hier te werken, dat hebben de andere aandeelhouders gedaan. Het is echt een mooie club mensen bij elkaar; elk radartje draagt bij aan het resultaat dat we behalen. Functietitels? Daar doen we niet aan. De klant verder helpen, dat is ons doel. Groeien naar een organisatie van 50 man? Ook niet per se ons ideaalbeeld, we willen persoonlijk contact met klanten kunnen houden.”

Van ondernemers voor ondernemers

Waar de drempel voor een financiering op een miljoen euro ligt, kunnen (oud-)ondernemers al een investering doen vanaf €100.000,- “Onze klanten zijn allemaal actief binnen een straal van een half uur rijden.” zegt René Leinweber. “Anders kun je het persoonlijk contact niet aan. Dat geldt overigens ook voor onze geldschieters. Het is goed om te weten wat het bedrijf inhoudt, maar ook de persoon erachter te kennen. Na de deal blijven we nauw betrokken, zo bouw je een goede band op. Die vlieger gaat op bij de participaties, het overnemen van aandelenpakketten, maar ook bij leningen. Het is misschien heel ouderwets, maar wij bedienen onze klanten echt.”

(Team) Westland 

Veel Westlanders weten het kantoor van EuroZaken aan Het Scheur in Maassluis te vinden. “We zijn een soort poortwachter van Westland.” zegt Tom Leinweber lachend. ”Veel geld dat wij investeren komt uit Westland en ook bedrijven uit de Glazen Stad weten ons te vinden. Je merkt dat we dezelfde taal spreken; het mag lekker snel gaan, het moet duidelijk zijn en afspraak is afspraak. Precies hoe wij in het leven staan.” Vader René besluit: “In Westland heerst een sfeer van aanpakken, dat zie je ook bij Team Westland. Kantoorgenoot en mede-aandeelhouder Marco Verschoor en ik zijn voor het goede doel de Tourmalet op gewandeld. Gelukkig had ik de nodige trainingskilometers met de hond gemaakt, dus ik had wat ervaring in de benen. Maar dat ergens voor knokken, is zo verbonden met deze regio. Als heel Nederland zou draaien als Westland, stond de BV Nederland er nóg beter op.”

eurozaken.nl