De 3 concepten van het Rabo Food Forward programma

De Streekkantine (publiekswinnaar)
Robin van der Schuyt is mede-initiatiefnemer van De Streekkantine. Het idee hierbij is dat lokale producten hun weg naar de lokale consument vinden. Het is eigenlijk een maaltijd van de boeren en tuinders uit de streek, te eten in de buurt of zelfs in bedrijfsrestaurants. De chef werkt met verse ingrediënten van het seizoen en bij elk gerecht zit een verhaal van de makers. De wens van de initiatiefnemers is dat er binnenkort op een fysieke locatie geproefd, geleerd en gewinkeld kan worden. De producten worden geleverd door Rechtstreex dat voedselpakketten met lokale producten samenstelt en levert, het logistieke deel is daarmee verzekerd. Er kunnen diverse gerechten worden gemaakt, zo sluit dit aan bij ieders unieke smaak. Een gerecht van De Streekkantine is niet alleen genieten, maar maakt ook verbinding tussen producent en consument. Kortom genieten, verbinden en beleven. Dat smaakt naar meer.

Groen Doen op Pad
Annette ter Haar staat, samen met haar food forward team, aan de basis van Groen Doen op Pad. Zij is werkzaam als directeur op een Daltonschool waar de kinderen een schoolmoestuin bewerken. Zo leren ze groenten eten die ze vaak nog nooit eerder hebben gehad. Ze proeven peultjes, maken rabarbersap en eten voor het eerst bosaardbeien. Zo zijn kinderen de uitgelezen personen om andere kinderen te enthousiasmeren gezond en duurzaam te eten. Door rondleidingen te geven, op de boerderij of door de kas van hun ouders bijvoorbeeld, en te vloggen kunnen zij ambassadeurs zijn van gezond eten. Het idee van Groen Doen op Pad is een online platform te ontwikkelen waar deze community voor kinderen kan worden opgebouwd.

Green Business Model Canvas
Laurens Bierens is (mede)bedenker van het Green Business Model Canvas. Het is voor veel ondernemers een bekend model dat wordt gebruikt als hulpmiddel voor het in kaart brengen, of aanpassen, van een organisatie. Laurens heeft samen met zijn team, waarvan de leden veel ervaring hebben in verschillende sectoren, op het bekende Business Model Canvas het woordje ‘groen’ toegevoegd. Volgens alle drie de ondernemers in dit team zouden gezondheid en duurzaamheid in de bedrijfsgenen moeten zitten, een visie zou niet alleen moeten stoelen op economische gronden. Wat duurzamer en gezonder kan, zou meteen al geïntegreerd moeten zijn. Een Green Business Model Canvas dus, waarmee adviseurs mkb’ers kunnen helpen hun bedrijf duurzamer te maken.