Van der Valk Systemen al 32 jaar hoofdsponsor RKVV Westlandia

Een bedrijf moet een sociaal gezicht hebben, sterke schouders moeten de lasten dragen.” zegt Hans van der Valk, het gezicht van Van der Valk Systemen aan de Monsterse Zwartendijk. Het bedrijf is 32 jaar hoofdsponsor van voetbalvereniging RKVV Westlandia in Naaldwijk en daarmee de langstlopende sponsor in het Nederlandse amateurvoetbal.

Voetbalschoenen van ome Theo

Hoewel Van der Valk een groot voetballiefhebber en hartstochtelijk supporter is van de groen-witten, was de achtjarige Hans niet in de wieg gelegd voor de sport: “Ik heb drie wedstrijden gespeeld. Op de voetbalschoenen van ome Theo, van die oude leren kicksen. Spijkerhard waren ze en maatje 48…” Dat ook de kassenbouwerszoon spijkerhard was, spreekt uit het advies van trainer Koos van Zeijl: “Wat ben jij gedreven!  Maar ik stel wel voor dat je per direct stopt met voetbal en naar de boksschool gaat.” Zo geschiedde, Van der Valk ging naar Arie Verkades boksschool en zijn gedrevenheid bracht hem later nog veel succes.

Geestweg

Op de Geestweg begon vader Bernard Van der Valk begin jaren ’60 zijn kassenbouwbedrijf. “Voor die tijd teelden tuinders nog zonder te stoken, ze hadden zelf de tijd om in de drie teeltloze maanden hun kas te bouwen. De komst van de heteluchtkachel en de centrale verwarming zorgden voor jaarrond focus op de teelt. Gespecialiseerde kassenbouwbedrijfjes ontstonden.” Na de LTS ging de 15-jarige bij zijn drie broers en vader in het bedrijf werken. Waar zijn broers vielen voor de bouw, ging het Hans van der Valks hart sneller kloppen van de techniek: “In het kleine werkplaatsje ging ik aan het werk met een handpons, een handknipschaar, een boor. Bijna alles ging handmatig en ik was zo sterk als een beer.”

Verdere groei

Alle producten die in de jaren erna ‘voor eigen eet’ worden ontwikkeld, worden ‘uit het niets geboren’ en collega-kassenbouwers tonen interesse. “Ik heb altijd ontworpen naar behoefte, ik ben nooit gevraagd iets te maken. Het is een kwestie van vooruit kijken en weten hoe markt en techniek zich ontwikkelen. Ik denk nu al meer aan 2028 dan aan 2023.” zegt de visionair. Anno 2022 bestaat Van der Valk uit drie takken; Systemen (de tuinbouwtechniek), Solar (zonnepanelen) en Techno Systems (aluminium constructies voor terrassen) en zijn er 125 mensen werkzaam. “Voeg daar de medewerkers op de sociale werkplaatsen, onder andere Patijnenburg, aan toe er werken circa 400 mensen onder onze vlag. Eens per jaar nodigen we hen uit, ze zijn dan trots als een pauw.”

RKVV Westlandia

Ook schoonzoon én directie-commissaris Ton van Marrewijk is dagelijks werkzaam in de organisatie. Hij bewaakt de strategie en de lange termijn binnen de multinational, en heeft nog een functie: hij is voorzitter van Westlandia. “Toen Hans in 1990 hoofdsponsor werd, speelde ik nog in het eerste elftal. Ik durf wel te zeggen dat onze ontmoeting mijn leven heeft veranderd; ik trouwde later zijn dochter en ging het familiebedrijf in.” Na de actieve carrière vervulde Van Marrewijk bij de 100 jaar oude club diverse rollen; lid van de technische commissie, leider, jeugdvoorzitter en sinds drie jaar voorzitter. ”De rol als directielid in het bedrijf en voorzitter bij de voetbal scheiden we strikt. Sponsorcontacten laat ik aan een medebestuurslid en de businessclub. Als je dat zuiver en professioneel houdt, werkt dat prima.”

Levensvreugde  

Nog dagelijks is Van der Valk op kantoor te vinden, zijn hoofd maakt nog altijd overuren om nieuwe uitvindingen te doen. “Maar het belangrijkste is levensvreugde. Ik zie sponsoring als kunstmest, daarmee help je jeugd te laten groeien. Als ze op het voetbalveld al jong samenwerken, kunnen ze dat later in het bedrijfsleven ook.” Van Marrewijk vult aan: “Westlandia is van ons allemaal, van alle 1000 leden. Het is daarbij prettig dat we een stabiele hoofdsponsor hebben die het bestuur de ruimte laat. Het belangrijkste: de gehele samenleving ontmoet elkaar hier. Waar de kroeg en de kerk aan belang hebben ingeboet, staat onze voetbalvereniging als een huis.”