Ondernemers in de spotlights ‘Florca: van jeugdvrienden tot florerend bedrijf’

Als jochies van zes jaar zaten ze bij elkaar in de kleuterklas; Alex van der Goes uit Kwintsheul en Carlo Vijverberg uit Honselersdijk. Niemand kon bedenken dat ze ruim veertig jaar later een goedlopend exportbedrijf zouden runnen. Toch staan ze vandaag de dag samen aan het roer van Florca, gevestigd aan de Jupiter in Honselersdijk. Van der Goes als commercial operational director en Vijverberg als managing director.

Gestart in tuindersschuur

Farmselect Holland begon in 1999 vanuit de schuur van Carlo Vijverbergs vader op de Broekpolderlaan in Honselersdijk, het was een exportbedrijfje dat parttime werd geëxploiteerd. “Al in 2000 voegde ik me bij Carlo,” zegt Alex van der Goes, “we hadden al eerder samen bedacht iets op te zetten. Carlo werkte bij een veredelaar die internationaal actief was en ik had een commerciële functie bij Flora Holland. We haalden hoogwaardige kwaliteit bloemen op bij de kwekers en exporteerden deze naar het buitenland.”

Verhuizing naar veiling

Al snel werd de ruimte te klein en werd er verhuisd naar de veiling, nog niet naar een prominente plek, maar naar een hoek op de derde verdieping. “In het begin deden we alles zelf; bloemen inkopen, verpakken, papierwerk regelen, vluchten boeken etcetera. We groeiden, namen personeel aan en verhuisden vervolgens enkele malen.” zegt Van der Goes. “Uit de verkennende gesprekken met ‘Oom Michel’ van Hamifleurs, die uiteindelijk uitliepen op de samenwerking in de vorm van Florca, volgde toetreding tot de Dutch Flower Group.”

Florca  

In 2003 ging Farmselect verder als ‘Florca’; aan het woord ‘flora’ werden subtiel de eerste letters van de voornamen van de eigenaren toegevoegd. Het bedrijf groeide gestaag en bestaat nu uit 32 personeelsleden, waarvan circa de helft op kantoor en de helft in de loods van 3000 m². “Met het aantrekken van personeel hebben we onze markt kunnen vergroten. Nu exporteren we onze hoogwaardige versproducten naar bijna 60 landen, wereldwijd. Onze uitdaging is de bloemen en planten in een zo goed mogelijke staat zo ver mogelijk te krijgen. Er staat een jonge en dynamische organisatie die klaar is voor de toekomst, met wortels in en betrokkenheid bij de Westlandse samenleving!” besluit Van der Goes. 

florca.com