De week van Jennifer Fluitman

De vijf bestuursleden van MKB Westland zijn dagelijks in touw. Zij zijn druk met de taken vanuit het bestuurslidmaatschap, maar hebben daarnaast nog een (voltijd)baan. Streamer kijkt mee over de schouder van een bestuurslid in ‘De Week van de Ondernemer’. Deze editie is de beurt aan Jennifer Fluitman, notaris en partner bij Westport Notarissen.  

Maandag
Maandagochtend start ik op het kantoor aan de Heulweg in Wateringen. Bij de koffie-automaat worden de weekendverhalen gewisseld met de collega’s.
Aansluitend heb ik diverse besprekingen met cliënten. Met een echtpaar spreek ik over het besparen van erfbelasting middels een flexibel testament. Ook komen bedrijfsopvolging en een ondernemersvolmacht aan de orde bij een ondernemer die een periodieke check-up laat doen. De avond breng ik samen mijn gezin door. Ik vind het belangrijk om naast het werk tijd door te brengen met mijn familie en vrienden.

Dinsdag
Vandaag ga ik ‘het land in’, het is mooi weer en staan er geen files. In Utrecht ben ik aanwezig bij een bijeenkomst van Estate Planners in het Notariaat, een vereniging van notarissen die zich hebben gespecialiseerd in het fiscaal vriendelijk overdragen van vermogen aan toekomstige erfgenamen. Het onderwerp is ‘mantelzorg’. Er worden handvatten aangereikt om ouders en kinderen beter te kunnen begeleiden in een dergelijk traject met een “familiezorgovereenkomst”. De lunch is gezellig en ik ontmoet vak­genoten, waaronder een oud-studiegenoot. Na aan het einde van de dag met het gezin te hebben gegeten, zie ik toe op een loting in het Scheveningse casino. Ik constateer dat de loting ordentelijk verloopt en feliciteer de prijswinnaar.

Woensdag
De werkweek is op woensdag alweer op de helft. De dag begint met besprekingen op kantoor met collega’s. Na het be­studeren van een complexe zaak, is het tijd om naar huis te gaan. De kinderen zijn nog schoolgaand en op woensdagmiddag vrij. Na het diner werk ik aan mijn mentale én fysieke gestel door te gaan zwemmen met een vriendin. Dit probeer ik elke week te doen, maar de agenda biedt niet altijd ruimte. 

Donderdag
De donderdag start met een bespreking op kantoor in Naaldwijk. Het is fijn om meerdere werklocaties te hebben en daarmee een kring van diverse collega’s. Na de lunch is het tijd voor de ondertekening van akten met cliënten. Het is altijd een bijzonder moment om aanwezig te zijn bij het tekenen van de koopakte van een eerste huis of van een bedrijfsovername. De toegevoegde waarde van mijn vak ligt in het verschil maken voor mensen tijdens deze ingrijpende gebeurtenissen.

Voor het einde van de werkdag volg ik nog een online verdiepingscursus ‘familiebank’ waarover ik ook een boek heb geschreven. Het gaat om een bij­zondere vorm van financieren waarbij niet (alleen) de bank geld uitleent, maar een familielid. Je ziet dat deze wijze van financieren erg in trek is, ook in Westland. 

In de avond besteed ik tijd aan vrij­willigerswerk; ik ben actief lid van Rotary Westland Polanen. Naast ontmoeting met mensen uit andere beroepsgroepen, is het ook leerzaam. Vanavond spreekt een marketeer van de Floriade. Ook wordt gesproken over de inzamelingsactie van fietsen die bestemd zijn voor Oekraïense vluchtelingen.

Vrijdag
De laatste werkdag is een kantoordag: besprekingen met cliënten, dossiers uitwerken en partneroverleg staan op de agenda. Op vrijdag wordt vaak gezamenlijk geluncht met de medewerkers. Na de lunch breng ik een bezoek aan Unicum
Elzenhagen, om de zaken rondom ‘HaringPraet’ door te spreken. De coördinatie van evenementen is een van mijn bestuurstaken. Tenslotte bereid ik een lezing over (levens)testamenten voor die ik binnenkort geef bij een beleggers­organisatie.

Zaterdag/zondag
Het weekend staat in het teken van sport van de kinderen. Papa en mama racen van voetbal naar handbal naar ballet. Het is prachtig om de kinderen te zien ge­nieten met leeftijdsgenoten. In de middag maken we een fietstochtje naar de Delftse markt. Hier worden de ingrediënten voor een lekkere maaltijd gekocht. Er wordt gekookt met een wijntje erbij.

Ook zondag is het heerlijk voorjaarsweer; met het hele gezin wordt er in de tuin gewerkt, totdat de visite komt. Er wordt gebarbecued in de tuin, een mooie af­sluiting van de week.