Vragen over verkeersveiligheid Patijnenburg

Al geruime tijd geven wij samen met BIZ Naaldwijk ambtelijk signalen af over de veiligheid aan de Patijnenburg in Naaldwijk. Met de toevoeging van extra winkels en woningen aan die zijde van Naaldwijk maken wij ons grote zorgen over de veiligheid van bezoekers. Op 29 september 2022 hebben wij onze zorgen geuit richting de wethouder Economische zaken en de burgemeester van Westland.

Beste wethouder, beste burgemeester,

Graag willen wij uw aandacht vragen met betrekking tot een onveilige situatie aan de Patijnenburg te Naaldwijk. Het gaat hierbij om een opeenstapeling van problemen waarbij wij vrezen voor het moment waarop er een ongeluk zal gebeuren.
Recent heeft u besloten een extra locatie (tijdelijk voor 10 jaar) om te zetten naar detailhandel. In de huidige situatie maken wij ons al grote zorgen over de veiligheid van bezoekers. Met het aantal te verwachten extra verkeersbewegingen groeit deze zorg aanzienlijk.

Op dit moment zien wij bezoekers van de Action, Wibra, Poolse Supermarkt en de geldautomaat parkeren op laad- en losplekken voor vrachtwagens of op de stoep. Deze bezoekers brengen een bliksembezoek aan de genoemde de winkels en geldautomaat waardoor zij niet de moeite nemen een vrije parkeerplaats te vinden.

Doordat deze bezoekers ‘wild parkeren’ is het voor vrachtverkeer niet mogelijk om voor de winkels te laden en te lossen. Deze vrachtwagens moeten stilstaan op de rijbaan om te laden en te lossen. Hierdoor wordt de inrit richting de parkeergarage De Tuinen belemmerd, kunnen geparkeerde auto’s aan de Patijnenburg niet uitrijden, lopen bezoekers over de rijbaan en is de verkeerschaos compleet.

Hier bovenop zien wij extra laad- en losmoment ontstaan voor de nieuw te vestigen winkel, Xenos aan de Patijnenburg 2. Verwachten wij (minimaal) wekelijks duizenden extra verkoopmomenten bij de Jumbo Foodmarkt nog toegevoegd worden aan het huidige aantal bezoekers aan deze zijde van Naaldwijk. Tot slot komen er 47 appartementen boven de Foodmarket die ook de nodige verkeersbewegingen zullen veroorzaken in het centrum.

Al met al maken wij ons grote zorgen over de veiligheid van de bezoekers van het centrum. Wij willen u dan ook vragen om extra handhaving en extra verkeersmaatregelen te treffen aan de Patijnenburg.

Met vriendelijke groet,
Namens Colliers, Rail & OV en BIZ Naaldwijk Winkelrijk

Marjan Naaktgeboren
Manager MKB Westland

Onderstaande foto geeft een momentopname van een onveilige situatie met meerdere verkeersovertredingen:

  1. De witte vrachtwagen tegen de fietsnietjes staat te laden en lossen op de doorgaande weg;
  2. De witte vrachtwagen aan de zijde van de Wibra staat de laden en lossen op de doorgaande weg;
  3. Direct achter de witte vrachtauto staat een zwarte personenauto op de laden lossen strook;
  4. Iets verder een grijze personenauto op de laden en lossen strook;
  5. Nog op dezelfde laden en lossen strook hierachter een witte bestelbus van een winkelbezoeker;
  6. Aan het einde van de straat een witte kleine vrachtwagen op de stoep.