Vergroenen bedrijventerreinen

Werk je op een bedrijventerrein in Zuid-Holland, willen jullie de werkomgeving vergroenen én daar meer over leren? Tot en met 1 februari 2024 kan je hiervoor tot € 5.000,- provinciale subsidie aanvragen.

De natuur kan helpen om je fitter en vrolijker te voelen tijdens een werkdag. Het heeft een positief effect op je creativiteit en concentratie. Bovendien verlaagt het je stressniveau. Zowel je werk als je gezondheid krijgen een positieve boost wanneer je natuur een plek geeft in je werk(dag). Maar dan moet er wel natuur zijn! En daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je daar gebruik van kan maken tijdens je werkdag.

Om dat mogelijk te maken is door de Provincie Zuid-Holland een subsidieregeling gestart waarmee je als bedrijf tot € 5.000,- kan ontvangen om een natuurlijke werkomgeving in te richten en een training te volgen over hoe je natuur in je werkdag kan integreren of hoe je zo’n plek met collega’s kan onderhouden.

Een subsidieaanvraag bestaat uit een activiteitenplan met de volgende onderdelen:

Kennisvergroting: met behulp van een cursus of workshop leren de medewerkers de natuur beter benutten tijdens de werkdag. Of er kan een cursus ingekocht worden om medewerkers te leren hoe zij het groen rond het bedrijf kunnen onderhouden of gebruiken. Doel is het vergroten van kennis bij de medewerkers over relatie tussen natuur en gezondheid. De kennisvergroting stimuleert medewerkers om gebruik te maken van groen tijdens de dagelijkse werkzaamheden en sluit aan op het groen dat aanwezig is of wordt aangelegd. Bekijk hier enkele voorbeelden.

Fysieke vergroening van het terrein: het terrein wordt ingeplant met inheemse of streekeigen beplanting. Dit zijn plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen en hier goed gedijen (inheems) of plantensoorten die al sinds lange tijd (eeuwen) aanwezig is in Nederland en daardoor tot het plantgoed van Nederland wordt gerekend., zoals stinzenplanten of oude rassen fruitbomen (streekeigen). Deze beplanting is geen (invasieve) exoot.

Optioneel: het plaatsen van inrichtingselementen op het terrein: elementen die niet per se groen zijn, maar wel uitnodigen tot ontspanning, bewegen of werken in het groen (zoals paden of een bankje).

Meer lezen en aanvragen: https://www.zelfdoeninzh.nl/info-tips/voucherregelingen/subsidieregeling-groen-werkt-beter