Provinciale verkiezingen 2023

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Je kunt dan naar de stembus om de 55 Statenleden van Zuid-Holland te kiezen.

Wat zijn de Provinciale Statenverkiezingen?

De verkiezingen voor Provinciale staten vinden een keer per 4 jaar plaats. Tijdens deze verkiezingen kun je de Statenleden van Zuid- Holland kiezen. De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordiging van de provincie. Het aantal leden van de Provinciale Staten is afhankelijk van het aantal inwoners van de provincie. In Zuid-Holland worden er 55 statenleden gekozen. Aan de verkiezingen kunnen landelijke politieke partijen en provinciale politieke partijen meedoen.

Wat doen Statenleden?

  • Zij vertegenwoordigen de inwoners van Zuid-Holland.
  • Ze bepalen wat er de komende jaren met de provincie gebeurt. Ze stellen het beleid vast en controleren de uitvoering van dit beleid door het bestuur van de provincie: het college van Gedeputeerde Staten.
  • Zij kiezen op 30 mei 2023 de leden van de Eerste Kamer.

Waarom stemmen?

Stemmen tijdens provinciale verkiezingen betekent kiezen voor de personen die jou mogen vertegenwoordigen in jouw provincie. Dit betekent dat je kiest voor een politieke partij of iemand die jij vertrouwt om voor jou op te komen. Jouw stem heeft ook enige invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Deze wordt bepaald door alle Provinciale Statenleden van Nederland. Zij stemmen vaak op kandidaten van hun eigen partij, waardoor jij hier dus indirect invloed op kan hebben. Dit is waarom het belangrijk is om deel te nemen aan de provinciale verkiezingen en je stem uit te brengen. Het is de manier waarop jij jouw stem kan laten horen en invloed hebt op belangrijke beslissingen.

Na de verkiezingen

Nadat de Statenleden zijn gekozen, gaan verschillende partijen in de Provinciale Staten samenwerken. Net zoals landelijk, of in de gemeente, wordt er daarna een bestuur gevormd in de provincie. Dit heet het college van Gedeputeerde Staten. Een gedeputeerde is vergelijkbaar met een minister. De voorzitter van het college en Provinciale Staten is de Commissaris van de Koning.

Via onderstaande link vind je meer informatie over wat deze verkiezingen zijn, hoe je kunt stemmen en welke partijen er meedoen in Zuid-Holland.

Door jouw stem uit te brengen bepaal jij hoe jouw omgeving eruit komt te zien. Welke van de 20 partijen past het best bij jou als ondernemer? Hier vind je de stemhulp die jou daarbij op weg helpt!

Provinciale verkiezingen 2023 – Provincie Zuid-Holland