Verbeterde TEK-regeling neemt nog niet alle zorgen weg

De afgelopen periode heeft MKB Nederland zich hardgemaakt voor het verbeteren van de TEK regeling. Belangrijke punten hierbij waren de verhouding van kosten van energie ten opzichte van de omzet en de drempel voor energieverbruik. Wij zijn dan ook blij dat beide zaken zijn aangepast, hieronder lees je hier meer over. Daarnaast voelen wij hierin de steun van Gemeente Westland die via burgemeester Arends de lobby richting de landelijke overheid actief voert.

Zorgen
Ondanks de verbeteringen in de regeling maken wij ons nog wel grote zorgen over de liquiditeit van ondernemers. De TEK-regeling kan naar alle waarschijnlijkheid pas in het 2e kwartaal 2023 worden aangevraagd. Hierdoor lopen ondernemers nu tegen hoge lasten aan die niet voor iedereen betaalbaar zijn. Via MKB Nederland blijven wij dan ook aandacht vragen voor dit probleem, het inzetten van een overbrugginssubsidie zou in onze ogen een goede oplossing zijn.

Omzetvoorwaarde
Het kabinet heeft de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) in oktober aangekondigd. Energie-intensieve mkb’ers krijgen een compensatie van 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs tot een maximum van € 160.000. Het gedetailleerder uitwerken van de TEK leidt tot een aangepaste voorwaarde. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd. (bron: rijksoverheid

Verbruiksdrempel
Een dag nadat de energiecompensatie voor middelgrote en kleine bedrijven al was uitgebreid, laat het kabinet nu ook de verbruiksdrempel vallen. Daardoor kunnen ook bedrijven steun krijgen die minder gas of stroom verbruiken dan de drempels die het kabinet had bedacht, zegt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken). (bron: BNR)

Bijeenkomst
Op 29 november organiseren wij samen met Gemeente Westland een bijeenkomst rondom dit onderwerp. Meer weten over deze bijeenkomst of je direct inschrijven, kijk dan hier.