Westland kent veel bijzondere horecagelegenheden, maar Grand Café Restaurant Bij5 neemt toch wel een heel speciale plek in. Het pand aan het Naaldwijkse Wilhelminaplein 8 tikt inmiddels zo’n 400 jaar aan, en dat is te merken: Bij5 straalt een en al historie uit. “Daar zijn wij heel trots op!” benadrukt Bart Broch. “Maar dat neemt niet weg dat je bij ons ook kunt genieten van hedendaags comfort.”
Sfeervolle upgrade
Het interieur van Bij5 heeft recent een behoorlijke upgrade gehad met comfortabele stoelen, de muren zijn voorzien van een warme kleur en bijzondere decoraties. Het warme geheel zorgt voor een fijne sfeerbeleving. “In de zomer zit iedereen heel graag op ons terras en in de binnentuin,” weet Bart. “Wij vinden dat een bezoek aan Bij5 in de winter net zo’n fijn gevoel moet geven.”
Mirell en Bij5
Samen met chefkok Nik de Jong is Bart onlangs toegetreden tot de directie van de horecazaken Mirell en Bij5. Eigenaar Aad Franken bouwt zijn activiteiten de komende twee jaar af, en maakt stapsgewijs plaats voor zijn opvolgers. Toen de vraag kwam of ze aandeelhouder wilden worden, hoefden beide mannen niet lang na te denken.
“We staan allebei vierkant achter het concept van beide restaurants,” vertelt Nik. “Bij5 en Mirell vullen elkaar prachtig aan. De lunchgerechten zijn vergelijkbaar, maar voor het diner merk je echt verschil. Beide restaurants leveren kwaliteit, maar je hebt een andere beleving. Bij Mirell ga je een hapje eten, bij Bij5 ga je een avond uit, zeggen we altijd.”
Vertrouwde samenwerking
Toevallig kenden Bart en Nik elkaar al voordat ze bij Bij5 gingen samenwerken. Bart: “Als TU-student had ik een bijbaan bij restaurant ’t Raethuys in Wateringen. Toen ik erachter kwam dat ik eigenlijk een man van de praktijk was, stopte ik met studeren en ging ik fulltime bij ’t Raethuys aan de slag. Daar heb ik Nik leren kennen. We hebben samen meegemaakt dat er een Michelinster werd toegekend, later ben ik de evenementenbranche ingegaan. Twintig jaar later kruisten onze wegen elkaar opnieuw in Naaldwijk!”
Lokale ondernemers
Bij5 biedt ongekend veel mogelijkheden, vindt Bart. “Dankzij de bijzondere indeling van het pand is het geen probleem om tegelijkertijd verschillende feesten en zakelijke evenementen te organiseren, terwijl ook individuele gasten kunnen genieten van een hapje en een drankje. Onze samenwerking met enkele andere lokale ondernemers biedt daarbij extra flexibiliteit. Wij kunnen daardoor ook een diner voor 250 man in de naastgelegen kerk organiseren, of zelfs last minute een aangeklede condoleance.”
Gastheerschap
Bart en Nik brengen graag nieuwe reuring in Bij5: “Laatst hebben we samen met Rumah een shared dining gecombineerd met modeshows en een pop-up store. Ook het inrichten van een verdieping voor een gezinsfotoshoot was een groot succes. We gaan weer gezellige brunches houden in het weekend en de bestelling van onze kerstdinerboxen loopt al als een trein.” Bart benadrukt dat zij goed gastheerschap en een fijne sfeer belangrijker vinden dan overdreven luxe. “Onze gasten moeten zich vooral welkom voelen en kunnen genieten van een verrassend menu. Dáár doen we het voor!”
Foto: Nieuwe mede-eigenaren Bart Broch (links) en Nik de Jong zijn trots op de mix van historie en modern comfort van Bij5