Op bezoek bij Growers United

Wie op de A20 nabij Westerlee rijdt, heeft het in 2020 gerealiseerde en blikvangende pand van Growers United vast eens gezien. Op het Maasdijkse Honderdland zit één van de drie verpakkingslocaties én het hoofdkantoor van de Coöperatie.

MKB Westland heeft donderdag 11 mei een bedrijfsbezoek gebracht aan Growers United. “Vorig jaar zijn wij lid geworden van MKB Westland, vooral om ons netwerk uit te breiden. De grote verpakkingscentrales, de aan ons verbonden kwekerijen of de retailers waar we aan leveren, vallen weliswaar niet onder midden- of kleinbedrijf. Echter we hebben wel dagelijks te maken met externe partners. Een groot deel daarvan is een MKB-bedrijf en daar weer een groot deel van is Westlands. Zo breiden we ons netwerk graag uit en versterken we elkaar”, zegt Roland Kling, Operationeel Directeur van Growers United.

Algemeen directeur Jan Opschoor vertelt: “Growers United is een coöperatie van 54 leden die aubergines, komkommers, paprika’s en tomaten telen. In totaal wordt er in Nederland op 650 hectare en in het buitenland op 250 hectare vruchtgroente geteeld in kassen. Het telen van de producten gebeurt op meerdere locaties. Naast de verkoop en marketing, begeleidt de coöperatie haar telers met bijvoorbeeld kwaliteitszorg, certificering in voedselveiligheid en met het verduurzamen van de teelt.

“Samengevat zijn wij een coöperatie van familiebedrijven die in 2013 is opgericht, maar met een jarenlange ervaring. We zijn eerlijk en transparant en willen de bron van goed eten zijn dat duurzaam wordt geteeld. We leveren elke dag lekkere en gezonde producten aan de klant”.

Roland Kling is verantwoordelijk voor de drie verpakkingslocaties; in Maasdijk en De Lier in Westland en in het Noord-Hollandse Zwaagdijk. “Voor de grootverpakkingen dragen de kwekers zelf zorg, maar de kleinverpakkingen die direct naar de consument kunnen, verpakken wij. Om een orde van grootte aan te geven: we verwerken jaarlijks 181 miljoen verpakkingen met verschillende soorten tomaten, zoete puntpaprika’s, aubergines en komkommers. Om het werk efficiënt uit te voeren is er in het nieuwe pand veel geautomatiseerd. Er wordt jaarrond gewerkt, vaak zeven dagen per week, zodat we de consument een zo vers mogelijk product in het schap kunnen bieden!”

 

Foto’s: Mabel Böhms