Een IT-strategie bestaat niet meer

Jarenlang pleitten adviesorganisaties voor een aparte IT-strategie om de aandacht voor IT te verhogen. Traditioneel werd deze strategie door de CIO of IT-manager opgesteld en omvatte onderwerpen zoals informatiesystemen, infrastructuur, en IT-organisatie, inclusief kosten en investeringen. Het perspectief van de business werd meegenomen, maar de focus lag vaak op interne bedrijfsvoering. IT werd gezien als ondersteunend en niet als kern van de bedrijfsvoering. Dit is echter drastisch veranderd. IT moet nu de corebusiness van een organisatie zijn en de business, klantbediening en propositie vormgeven.

Waarom IT onderdeel is van de bedrijfsstrategie

Een aparte IT-strategie moet verdwijnen en de reguliere businessstrategie moet door IT worden gedreven. De reden is duidelijk: de business wordt steeds technologischer en de digitalisatie van bedrijfsvoering, producten en diensten bepaalt de agenda voor klantbediening en marktpropositie. Een aparte IT-strategie suggereert ten onrechte dat een businessstrategie zonder visie op IT kan bestaan. Dit idee is volledig achterhaald en belemmert organisaties in hun noodzakelijke ontwikkeling. Businessmodellen moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende technologie.

Wordt IT het enige onderscheidende?

Het idee dat elke organisatie een IT-bedrijf zal worden en zich uitsluitend door IT zal onderscheiden, is overdreven. Organisaties hebben veel kennis en ervaring in specifieke terreinen zoals bouw, infrastructuur, en dienstverlening. Deze expertise blijft relevant en wordt aangevuld met IT. De toegevoegde waarde van organisaties zit niet alleen in IT-producten of -diensten, maar ook in hun bestaande expertise. IT verrijkt de propositie, maar is niet de enige onderscheidende factor. De menselijke factor blijft cruciaal; menselijke contact, slimme toepassingen en persoonlijke benadering worden steeds belangrijker in een gedigitaliseerde wereld.

Hoe ziet een moderne bedrijfsstrategie eruit?

Een moderne bedrijfsstrategie, gedreven door digitalisatie, is een plan dat duidelijk maakt hoe technologie kan worden ingezet om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Dit omvat financiële consequenties, HR-beleid en risicomanagement. Een effectieve strategie vereist leiderschap en samenwerking tussen alle disciplines. Sommige noemen deze fusie van business- en IT-strategie een digitale bedrijfsstrategie, wat prima is zolang het geen apart onderdeel wordt.

De conclusie is dat een businessstrategie zonder een prominente rol voor IT gedoemd is te mislukken. Een aparte IT-strategie houdt verouderde structuren in stand. Denken over de toekomst en richting van een organisatie betekent denken over de impact en mogelijkheden van technologie om de organisatie te verbeteren en de propositie te verrijken

 

Partnerartikel door Jacco Schonewille van IT Councelor