Derde generatie Don actief in directie DON Opleidingen

Met 24 levensjaren op de teller zitten de meeste mensen nog in de collegebanken of staan ze aan het begin van een carrière. Voor de Naaldwijkse Esmee Don is dat anders. Zij maakt onderdeel uit van het directieteam en is binnen Don Opleidingen verantwoordelijk voor de vestigingen in Amsterdam en Wognum. 

Carrièrepad 

Voor sommige mensen lijkt een carrièrepad al bij voorbaat duidelijk; zij gaan uiteindelijk werken bij het familiebedrijf, bij Esmee Don begon dit wel erg vroeg: “Na de middelbare school ben ik Business en Management gaan studeren, dat was lekker in de buurt en leek me goed aan te sluiten bij hetgeen ik uiteindelijk wilde; werken in het bedrijf waar ook mijn ouders werken. Ik heb een aantal bijbanen gehad bij andere bedrijven, zo heb ik elders sfeer geproefd. Je krijgt thuis veel mee van het reilen en zeilen van zo’n organisatie en dat laat je niet los. Al van jongs af aan hielp ik af en toe en met 17 jaar kreeg ik mijn eerste 0-urencontract. Voor én na schooltijd was ik ‘vliegende keeper’ op de administratie, bij de receptie of bij de planning.”

Professionalisering

Vader Marco Don is algemeen directeur en in de tijd dat zijn dochter startte met werken, heeft het bedrijf een professionaliseringsslag gemaakt: “Tot die tijd was er geen organisatiestructuur. Op zeker moment bedacht ik daardoor: “De enige beperking op de groei van het bedrijf ben ik zelf.” Ik deed destijds bijna alles zelf op directieniveau. Nu staat de organisatie als een huis en hebben we een vijfkoppige directie. Naast mijn eigen dochter is één van de directieleden hier destijds binnengekomen als stagiair. Hét bewijs dat je hier daadwerkelijk carrière kunt maken!” 

Overnames Noord-Holland

In 1969 is Martien Don gestart met één personenauto om autorijles te geven, DON Opleidingen is mettertijd gegroeid qua dienstenaanbod, aantal medewerkers en vestigingen. In 2022 nam het bedrijf, dat in eigendom is van Martiens zonen Erwin en Marco, een tweetal bedrijven in Noord-Holland over. “Met Verkeersschool Trilling uit Amsterdam en Verkeersopleidingen Van Vugt uit Wognum, hebben we een mooie stap gemaakt. Je ziet dat een grote stad als Amsterdam al direct openstond voor iets nieuws en hier is de naam ‘Don Opleidingen’ al snel ingevoerd. In het West-Friese Wognum ligt dat iets gevoeliger en was men erg vertrouwd met ‘Van Vugt’. Eigenlijk lijkt de streek wel een beetje op Westland en daarom is het er fijn werken, maar ook in Amsterdam tref ik een enthousiast team dat graag verder wil onder onze vlag. Ik heb in een paar maanden meer geleerd dan in de zes jaar hiervoor.” zegt Esmee Don. “Ze is echt in het diepe gesprongen, dat maakt me reuzetrots, vooral omdat het goed loopt.  Ze voelt mensen bijzonder goed aan, zelf ben ik soms iets meer van de botte bijl. Regelmatig gingen de andere directieleden ook naar Amsterdam of Wognum, maar daar zijn we snel mee gestopt. Er is één kapitein op het schip en dat is Esmee.” vult Marco Don aan.

Business to Business

Het als rijschool begonnen opleidingsinstituut sluit meer overnames in de toekomst niet uit. “Je ziet in onze branche dat er veel ondernemers zijn, die tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zitten, maar geen opvolging hebben. Voor ons kan het interessant zijn om in nieuwe regio’s actief te worden.” legt Marco Don uit. “We zien ook dat we tegenwoordig 90% ‘B tot B’ werken, Business to Business. Iemand die een rijbewijs behaalt, zie je in principe niet meer terug, maar met bedrijven zet je een jarenlange samenwerking op. Zo bieden we in totaal 200 opleidingen aan en hebben we dagelijks 110 medewerkers en 20 zzp’ers aan het werk.” 

Toekomst familiebedrijf

“Het is prachtig om met mijn ouders en mijn oom in het bedrijf te werken dat opa heeft opgericht. Ook mijn neef werkt hier naast zijn opleiding en wellicht zijn wij de nieuwe generatie Don die hier de scepter mag zwaaien. In augustus ga ik trouwen en sinds dit jaar is mijn verloofde, Bud de Bree, ook werkzaam bij DON Opleidingen. De organisatie staat stevig en de nieuwe generatie is klaar om het stokje over te nemen. DON Opleidingen is klaar voor de toekomst.” besluit Esmee Don.  

Donopleidingen.nl