BIZ Centrum Naaldwijk:  Samenwerking  werpt vruchten af

“Het was een bewogen jaar voor BIZ Naaldwijk Winkelrijk (de BIZ van het centrumgebied) en ook voor mij. Ik ben gelijk vol aan de bak gegaan.” Aan het woord is Rein Wiendels die sinds november 2018 de voorzittersrol heeft in het samenwerkingsorgaan van centrumondernemers. Een korte terugblik is niet aan de retailonderzoeker besteed; “Ik kijk liever vooruit, we hebben in het afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in gemeentelijke vraagstukken. Zo heeft het evenementenbeleid de nodige aandacht gevraagd. Je komt via deze gesprekken veel in contact met ondernemers en ziet en hoort belangrijke tendensen. Als je echter maar een dag per week in het voorzitterschap kunt steken, moet je keuzes maken qua tijd. In het komende jaar wil ik veel meer in gesprek met winkeliers; zijn we als BIZ op het goede spoor of kunnen er zaken anders? Vooruit kijken, de toekomst een beetje mooier maken. Daar ben ik van!”

Gesprek met vastgoedeigenaren

In het Vastgoedmagazine BOEM heeft Wiendels laatst aangegeven tevreden te zijn met de gesprekken die momenteel worden gevoerd met vastgoedeigenaren. “Naaldwijk heeft een prachtig centrum, maar de leegstand van winkels moeten we wel aanpakken. In het centrum zelf trekt het nu gelukkig aan, ook heb ik vernomen dat Vastgoedbeheerder Colliers bezig is met potentiële, nieuwe huurders in De Tuinen. Een geplande upgrade van het overdekte winkelcentrum leidt tevens tot een grotere aantrekkingskracht voor nieuwe ondernemers. Het soort huurder is ook anders; mede vanwege de huurprijzen zie je dat in De Tuinen meer retailorganisaties en ketens panden betrekken. In de rest van het centrum zitten vooral zelfstandige winkeliers.” De BIZ-voorzitter geeft aan dat de gemeente aan de beurt is om het centrum te versterken. “Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een helder kernwinkelgebied vast te stellen en een stimulansbonus voor bedrijven in te voeren die naar dit centrum verhuizen. Huizen in aanloopstraten kunnen worden gewijzigd in woningen. Zo zijn er alleen maar winnaars.”

Nieuwe winkels

Hoewel er nog steeds leegstand is, lijkt het tij enigszins te keren; er komen de laatste tijd meerdere nieuwe bedrijven bij. “De laatste maanden hebben een arbodienst, bio-kapper, bruidsmodezaak, chocolaterie, damesmodezaak, meubel- en accessoirezaak, schoonheidssalon en trainingsstudio zich gevestigd in Naaldwijk. Stuk voor stuk kwalitatief hoogwaardige bedrijven die iets toevoegen aan het Naaldwijkse centrum.” zegt Wiendels. “Er is geen behoefte aan veel meer kappers, telefoonwinkels en uitzendbureaus in het winkelgebied. Daarentegen zouden er meer verszaken welkom zijn; een banketbakker, bloemist, groenteboer of poelier. Ook een schoenenzaak in het hogere segment zou een verbreding van het aanbod geven.”

Rentmeester

Naast het opknappen van het Emmaplein en het realiseren van meer parkeerruimte, is er nog een positieve ontwikkeling; het plan aan de Rentmeester heeft groen licht gekregen. “Hier zal een JUMBO komen met een nieuwe formule, het wordt geen gewone supermarkt. Er zijn best wat mensen kritisch over dit voornemen, maar het vestigingsklimaat voor bedrijven zal echt beter worden. De aantrekkingskracht zal omhoog gaan. Vergelijk het met de komst van een Action; veel ondernemers zien dit niet zitten en ervaren overlast in de eerste weken. Als de aanloop normaliseert, zie je dat winkels elkaar versterken. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van. “