Arne Weverling ʻSoms moet je een offer brengen om een stap vooruit te kunnen doenʼ

‘Onze man in Den Haag’ zit alweer bijna vier jaar in de Tweede Kamer; Arne Weverling blikt in Streamer terug op zijn eerste periode als volksvertegenwoordiger. In gesprek met Roel Batelaan beschouwt hij zijn behaalde successen en kijkt hij vooruit naar wat er komen gaat.   

Arne, je eerste periode zit er bijna op. Hoe bevalt het werk in het politieke hart van Nederland?

Inderdaad, in 2017 heb ik de sprong gewaagd om een Kamerzetel te bemachtigen. Ik heb er het wethouderschap in Westland voor op moeten geven, maar dat was het zeker waard. Eigenlijk herhaalde de geschiedenis zich een beetje; toen ik destijds wethouder wilde worden, moest ik mijn bedrijf Arling verkopen. Soms moet je een offer brengen om een stap vooruit te kunnen doen. Ik voel me prima in mijn huidige rol, maar eerlijk is eerlijk; het duurt even eer je gewend bent…

Was de omschakeling van bestuurder naar volksvertegenwoordiger een grote stap?

Ja, precies! Het is heel anders of je aan de knoppen draait of een meer controlerende rol hebt. Na anderhalf jaar weet je hoe de hazen lopen en via een lobby bij andere partijen kun je zo dingen voor elkaar krijgen.

Heb je veel zaken voor elkaar kunnen krijgen?

Politiek blijft altijd teamwerk, binnen de eigen geledingen met collega-Kamerleden en medewerkers en uiteraard met Kamerleden van andere fracties. Dus ik zal niet beweren dat Arne Weverling alles voor elkaar krijgt, maar ik heb mijn steentje bijgedragen aan bijvoorbeeld het ontstaan van het Nationaal Tuinbouw Akkoord. Zo kreeg ik eens de vraag van een minister: “Wat zijn die Greenports eigenlijk?”. Men heeft soms geen idee, ik fungeer dan als olie tussen de raderen.

Westland heeft dus vruchten of eh… tomaten van je kunnen plukken?

Als men in Den Haag aan glastuinbouw denkt, gaat het concreet over de kassen en wat daar zoal in groeit. Westlanders weten dat er een heel cluster mee gemoeid is en het gevolgen heeft voor veel meer dan de productie van bloemen en groenten; energie, ruimtelijke ordening, infrastructuur… Alles in deze regio hangt af van de glastuinbouw. Dat verhaal moet soms verteld worden, ik voel me dan net een VVV-kantoor. Ik verwijs mensen graag en laat ze de streek zien, haha.

Zijn dat alleen partijgenoten die je verleidt naar Westland te komen?

Nee, zeker niet! Ik heb zeker 15 liberale collega’s die met dossiers bezig zijn, in contact met Westlandse ondernemers gebracht. Bijvoorbeeld bij knelpunten rondom arbeidsmigratie en energie heb ik snel kunnen schakelen. Maar ook minister Kaag heb ik bijvoorbeeld uitgenodigd een bezoek te brengen aan Rijk Zwaan. Mark Rutte is alleen dit jaar al twee keer in de regio geweest; bij transporteur Lievaart en SK Roses.

Ben je in deze rol genoeg zichtbaar in Westland?

Dat is soms lastig in te schatten, je bent ook niet altijd even zichtbaar als je aan het Binnenhof werkt. Je bent met landelijke issues bezig en bent zaken aan het behartigen die er toe doen in een groter gebied dan Westland. Als wethouder ben je één van de zeven collegeleden en ligt er lokaal een vergrootglas op je, nu ben ik er één van 150 en ben ik ook met Urker vissers of Venlose glastuinders bezig.

Proef je in de streek waardering voor jouw werk?

Bij een groot deel van de mensen proef ik zeker respect, maar er zijn ook mensen die de gehele politiek wantrouwen. Die laconieke of cynische houding zie je in alle lagen van de bevolking en zelfs soms in de top van het bedrijfsleven. Ik kan dat niet begrijpen… Laat mensen waarderen dat er politici zijn die de moeite nemen om dit werk te doen. Begrijp me goed, ik ga er niet zielig over doen. Ik ben in de bloei van mijn leven en zie dit als een roeping, ook al zou ik in het bedrijfsleven meer verdienen. Die bewustwording zou ik graag willen zien, wellicht dat de coronasteun scepsis kunnen wegnemen…

Eh, zijn mensen niet juist kritisch vanwege die maatregelen?

Natuurlijk vindt menigeen de maatregelen zelf niet leuk, iedereen is klaar met corona. Alles gebeurt digitaal en de borrels, etentjes en de MKB-bijeenkomsten worden gemist. We moeten alle zeilen bijzetten en ons uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld. Maar laten we wel reëel zijn over de ruimhartige steunpakketten voor getroffen bedrijven. Alle sluizen staan open om het bedrijfsleven niet te laten vallen, bedenk dat ook in het stemhokje.

Het stemhokje! In maart volgend jaar zijn de verkiezingen, wat verwacht je ervan?

De VVD doet het in de peilingen bijzonder goed, maar dat is geenszins een reden om te verslappen. We zullen moeten knokken voor iedere stem. We staan als partij meer dan ooit midden in de samenleving, je kunt ook niet bijna 40 zetels in de peiling toebedeeld krijgen als je elitair bent.

Ga je zelf op voor het staatssecretarisschap?

Haha, dat werkt niet zo in Haagse. Het is geen kwestie van je vinger opste….

Dat is toch valse bescheidenheid? Je draait nu vier jaar mee als Kamerlid, je bent ondernemer geweest, je hebt acht jaar ervaring als wethouder in een 100.000-gemeente, je vertegenwoordigt een miljoenensector, je was nummer negen in de fractie op basis van voorkeursstemmen, je komt uit agrarisch gebied en hebt een praktische inslag als politicus.

Als je het zo zegt, klinkt dat als een goede sollicitatiebrief… Het zou een prachtige bekroning kunnen zijn en je bent op zo’n positie nog meer van waarde. Eerst ga ik voor een mooie plek op de VVD-lijst. Wat er na maart 2021 gebeurt, is eerst aan de kiezer.