Annemarie van Gaal houdt sprankelende lezing voor volle zaal Westlandse ondernemers

Voordat het officiële programma van start ging, genoten de ruim 200 ondernemers van een heerlijke kop erwtensoep en was er gelegenheid om te netwerken. MKB Westland voorzitter Desirée Curfs opende het officiële gedeelte en bedankte Rabobank Westland, de hoofdsponsor van de Snertbijeenkomst. De voorzitter was blij om te zien dat de netwerkbijeenkomsten zo druk bezocht worden. “Goed om te zien dat de evenementen blijkbaar zeer toegankelijk zijn voor veel ondernemers en ook nieuwkomers weten ons te vinden. Een ondernemer vertelde mij net dat hij dankzij ons netwerk mooie, nieuwe opdrachten heeft binnengehaald. Uiteraard stimuleren wij dit graag. Door zaken met elkaar te doen, maken wij onze regio alleen maar sterker”.

De volle zaal met ondernemers maakte na het welkomstwoord van de voorzitter kennis met Ruud van der Vliet, de nieuwe Directeur Bedrijven van Rabobank Westland. Hij vertelde o.a. over de visie, missie en ambitie van Rabobank Westland. “ Wat goed is voor de Westlandse regio is goed voor onze klanten en leden maar ook voor hun eigen bank”. Ook gaf hij aan dat we moeten samenwerken om het vertrouwen te kunnen herstellen. “Samen maken we het Westland sterker”, sprak van der Vliet.

Na Ruud van der Vliet was het de beurt aan Annemarie van Gaal. Annemarie van Gaal schopte het van alleenstaande moeder tot een succesvolle zakenvrouw, eerst in Rusland en vervolgens in Amsterdam als investeerder, belegger in vastgoed, eigenaar van een tijdschriftenuitgeverij en auteur van meerdere bestsellers. Annemarie is ondernemer in hart en nieren. Als geboren Limburgse kon zij niet wachten om na haar middelbare school te vertrekken naar Amsterdam, want daar gebeurde het, volgens haar. Net aangekomen in Amsterdam raakte zij in verwachting en werd zij als alleenstaande moeder continu richting de bijstand geduwd, maar waar zij juist absoluut niet naar toe wilde. “Ik ben altijd blijven werken, maar met mijn salaris kwam ik net niet uit, dus ben ik van het ene bijbaantje in het andere gestruikeld. Daarom vind ik het zo fijn om naast mijn bedrijf en investeringen mee te werken aan televisieprogramma’s zoals ‘een dubbeltje op zijn kant’. De onderkant van de samenleving wil ik helpen en stimuleren.”

De zakenvrouw was zeer te spreken over de burgemeester en wethouders in de zaal. “Ik vind dat zo bijzonder. Dit zie je in Amsterdam nog niet zomaar gebeuren.” Desirée Curfs beaamde dit. “Het is niet alleen bijzonder, maar ook belangrijk. De samenwerking tussen de politiek en ondernemers is essentieel voor de versterking van het ondernemersklimaat. Wij als bestuur van MKB Westland vormen de schakel in de lobby en hebben overleg met de politiek”, aldus de voorzitter.

Van Gaal sprak over haar tijd in Rusland, waar zij voor korte duur voor VNU werkte en al vrij snel samen met Derk Sauer een eigen uitgeverij begon. “In 5 jaar tijd waren wij marktleider en hebben we Independent Media later voor 142 miljoen verkocht”. De zakenvrouw is tot een aantal inzichten gekomen. En wilde deze graag delen met de ondernemers in de zaal. Ze is er van overtuigt, mede uit eigen ervaring, dat de laatste ogen naar de markt het het beste weten. In no time had zij in Rusland 4000 jongens lopen van 13, 14 jaar die de tijdschriften van haar uitgeverij verkochten. “Iedere twee weken nodigden we een delegatie van dat groepje jongens uit bij ons op kantoor en zij mochten alles mee beslissen. Covers, teksten enz. Zij stonden het dichts bij de markt, dus zij wisten het beter dan ik. Waarom zou ik aan ze twijfelen? En het werkte. In die tijd wonnen wij elke marketingprijs die er te winnen viel.”

Annemarie van Gaal vertelde een aantal leuke anekdotes uit haar leven. Volledig uit haar hoofd, zonder beamer of spiekbriefje. Met de nodige humor deed zij dit zo sprankelend waardoor haar lezing door alle aanwezigen als leerzaam, leuk en erg inspirerend werd ervaren.

Na het boeiende verhaal was er tijd om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje. We kijken terug op een zeer geslaagde Snertbijeenkomst.