Zonnige editie van Haringpraet 2018 levert € 4.200,- op voor Beukenrode!

Het gezellige buitenterras van Unicum Elzenhagen was dit keer het decor voor de derde editie van Haringpraet. Onder een strak blauwe hemel met een heerlijk zonnetje maakten zo´n 225 ondernemers van de gelegenheid gebruik om met elkaar te netwerken en een lekkere haring te happen.

De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door  GJ PersoneelsdienstenRestaurant Unicum Elzenhagen en JLM personenvervoer. Ook werd er een vaatje haring geveild voor het goede doel, beschikbaar gesteld door Vis & Traiteur Jeroen Vijverberg. Er werd € 4200,- opgehaald voor Beukenrode palliatieve thuiszorg & hospice.

Rabobank Westland  weer voor drie jaar partner
Voorzitter Henk Salome opende de bijeenkomst met een welkom voor alle aanwezigen en een dankwoord voor de sponsors van deze bijeenkomst, GJ PersoneelsdienstenRestaurant Unicum Elzenhagen en JLM personenvervoer. Na het welkomstwoord kondigde de voorzitter een mooi partnerschap aan. Rabobank Westland heeft zich voor de komende drie jaar weer verbonden als vaste partner van MKB Westland. Kirsten van Harten vertelde namens de Rabobank dat zij veel willen doen voor ondernemers in Westland en zelfs nog op zoek zijn naar een goed idee van de ondernemers voor invulling van een nieuw evenement in het najaar.

Ook blikte Henk kort terug op de ALV die voorafgaand had plaatsgevonden. Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van aftredend bestuurslid Mirjan Zonneveld.  Daarnaast kondigde de voorzitter een contributieverhoging aan.

Nieuwe beleidsmanager
Haringpraet was daarnaast  een geschikt moment om de nieuwe beleidsmanager van MKB Westland aan de aanwezige ondernemers voor te stellen. Per 1 september gaat Roel Batelaan (35 jaar) aan de slag. “Het bestuur van MKB Westland bestaat uit vrijwilligers, maar in de loop van de tijd is er steeds meer behoefte gekomen aan medewerkers die zich met de dagelijkse gang van zaken bezighouden. Hierbij is gekozen voor het samenwerken met zzp’ers. Samen met Marjan Naaktgeboren ga ik een span vormen en het gezicht zijn van onze vereniging,” zegt Batelaan. Op de vraag wat hij als eerste gaat doen na aanvang antwoordt hij: “Gelukkig krijg ik een goede mentor in de vorm van Gerrit Prins. Hij zal de eerste periode nog meelopen, maar vervolgens bestaat er veel ruimte om de functie vorm te geven. Ondernemers spreken om te vragen hoe MKB Westland hen kan ondersteunen, dat lijkt me een goede stap na de inwerkperiode!”

Daarna werd wethouder Karin Zwinkels uitgenodigd op het podium om traditioneel de eerste haring schoon te maken. Zij werd deskundig ondersteund door Jeroen Vijverberg van Vis & Traiteur Jeroen Vijverberg. Tijdens het schoonmaken vertelde de wethouder over haar eerste periode in deze nieuwe functie. “Het is druk, het zijn heel veel nieuwe dingen en het is bovenal geweldig leuk om voor Westland aan de slag te gaan op deze manier”, aldus Karin Zwinkels.

Veiling voor Beukenrode palliatieve thuiszorg & hospice
Na het schoonmaken van de haring werden het woord gegeven aan Alphons de Wit. Als veilingmeester deed hij een oproep om het mooie doel “Beukenrode palliatieve thuiszorg & hospice” te steunen. Op 1 juni is Beukenrode palliatieve thuiszorg & hospice ontstaan door de fusie van TerminuZ en Hospice Beukenrode. Door de fusie zijn krachten gebundeld en is er één duidelijk loket gekomen voor bewoners van Westland, Delfland en Hoek van Holland voor palliatieve zorg. Of dit nu thuis is of in het hospice. Beukenrode is er voor mensen in de laatste levensfase, die thuis of in het hospice willen sterven. Zo’n 100 opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers van Beukenrode geven tijd, aandacht en ondersteuning aan de ernstig zieke en zijn of haar familie.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de laatste fase van hun leven thuis of in een hospice door te brengen. Thuis worden ze – vaak dag en nacht – omringd en verzorgd door partner, kinderen, familie of vrienden. Hier kan iedereen uit de directe omgeving helpen om het leven waardig af te sluiten. Deze hulp van mens tot mens – mantelzorg – is mooi en onvervangbaar. Maar de zorg in deze moeilijke en emotionele periode kan erg zwaar zijn. Ook als er hulp is van thuiszorg en huisarts. Dan is het goed te weten dat de vrijwilligers van Beukenrode graag ondersteunen met de terminale (thuis)zorg.

Het vaatje haring werd op de zogenaamde Amerikaanse wijze geveild. Die bieder betaalde slechts het verschil met het vorige bod, welke werd ingezet op € 100,-. De veilingmeester kreeg te maken met afwachtende ondernemers, maar slaagde er desondanks in een groot aantal gasten te verleiden tot een bod. Meer dan 30 ondernemers hebben meegedaan aan de veiling en uiteindelijk bleef de teller steken op het bedrag van € 4.200,-. Aad Verduijn van Westland HortiTours  was de gelukkige winnaar van het vaatje. Alphons deed nog een duit in het zakje en bood zijn eigen bos bloemen per opbod aan. Deze bos werd verkocht aan Martin Debets van Debets Schalke voor € 100,-, waardoor het totaalbedrag voor de veiling uitkwam op € 4300,-. Een bedrag waar Beukenrode ontzettend blij mee is! Tessa van der Kamp bedankte alle ondernemers hartelijk voor hun gulle giften en nodigde hen uit om vooral een kijkje te nemen op de vernieuwde website: beukenrode.org.

Na de veiling werden de overige gangen van het Walking Dinner geserveerd en werd er nog volop genetwerkt onder het genot van heerlijk hapjes en drankjes. Er wordt teruggekeken op een zeer geslaagde HaringPraet!

Fotografie door: Rolf van Koppen Fotografie