Zakendoen met Gemeente Westland? Meld je aan!

Wethouder Pieter Varekamp laat er geen misverstand over bestaan: “We zijn op de goede weg in Westland als het gaat om het inkoopbeleid. Het beleid wordt tweejaarlijks geëvalueerd en waar nodig aangepast.” Gemeente Westland heeft in 2019 het inkoopbeleid tegen het licht gehouden en de nodige aanpassingen gedaan.

Voornaamste wijziging is het aanpassen van de grensbedragen; zo waren de meervoudig onderhandse procedures voorheen slechts mogelijk tot een bedrag van 100.000 euro, nu is dit mogelijk tot de grens van de Europese aanbestedingsprocedure. Dit betekent dat er bij aanbestedingen tot ruim twee ton gekozen wordt voor de meervoudig onderhandse procedure, hierbij worden drie tot vijf bedrijven benaderd. Indien er geschikte Westlandse bedrijven zijn, worden zij uitgenodigd tot het uitbrengen van een offerte.

Ook is er meer aandacht voor SROI (Social Return On Investment) en circulariteit in het aangepaste beleid. SROI heeft onder meer te maken met het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Circulariteit bevat onder andere het duurzaam werken, het hergebruiken van materialen en het voorkomen van verspilling bij de partij die de aanbesteding gegund krijgt.

Tenslotte is ook de definitie van ‘lokale ondernemers’ aangepast; het postcodegebied is verruimd. Behalve Westlandse bedrijven zijn nu ook postcodegebieden in Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland en Wateringse Veld aangemerkt als ‘lokaal’.

Varekamp spoort Westlandse bedrijven aan om zich in te schrijven voor de ‘database lokale ondernemers’. Daarmee maken zij zich zichtbaar voor de gemeente ten behoeve van een onderhandse aanbesteding. “Er is een stijgende lijn als wordt gekeken naar de uitgaven bij Westlandse ondernemers. Ook de database groeit licht, maar dat mag nog beter”, meent Varekamp.  MKB Westland en Gemeente Westland organiseren een workshop op 7 mei aanstaande. Hierbij komen onder andere de database maar ook tips voor het inschrijven op aanbestedingen aan de orde. Varekamp: “MKB Westland heeft ons altijd goed scherp gehouden. Samen willen we, waar mogelijk, opdrachten bieden aan ‘ondernemers van hier’. Tegelijk is dit nooit een garantie, maar we doen ons best. Lokaal? Graag!”