Winkel in Westland

MKB Westland heeft in de eerste weken van de coronacrisis in allerijl ‘Winkel in Westland’ gelanceerd. Echter wat is nu precies het idee hierachter? Streamer sprak met MKB-manager Marjan Naaktgeboren die aan de wieg stond van dit initiatief.

Wat is Winkel in Westland precies?

Winkel in Westland is een lokaal uitgewerkte versie van het vorig jaar in België gelanceerde ‘Winkel hier’. Deze actie was destijds trending, met een eigen hashtag. Dat hebben we nu in Westland uitgerold. Met een campagne in kranten, op nieuwssites, via social media en met een eigen website brengen we alle lokale winkeliers en horecaondernemers in beeld.

Wanneer zijn jullie op het idee van Winkel in Westland gekomen?

Eigenlijk direct bij het ‘op slot’ gaan van Nederland dachten we “We moeten iets doen voordat iedereen alleen nog maar online bij grote (internationale) winkels gaat shoppen.”. De kleine ondernemer is op dat moment degene die hard geraakt wordt. Het leek ons daarom goed om juist de lokale middenstand in het zonnetje te zetten en de campagne te starten. Zo voorkomen we dat alle aankopen online worden gedaan en niet in Westland. Veel mensen zijn trouw aan hun lokale ondernemer, ze lopen namelijk graag dat rondje in hun centrum waarbij er tussendoor nog koffie of een broodje genuttigd wordt op het terras. Maar met het op slot gaan van Nederland kon dat niet meer zo gemakkelijk, zeker het bezoek aan het terras niet. Omdat mensen veel thuis waren en daardoor ook behoefte hadden aan nieuwe spullen en afhaalmaaltijden, wilden wij de lokale mogelijkheden in beeld brengen. Veel klanten waren zich niet bewust dat ze lokaal net zo makkelijk online kunnen shoppen als bij al die niet-lokale ondernemers.

Hadden lokale ondernemers al webshops?

Sommige ondernemers hadden al een goed lopende webshop naast hun winkel, anderen hebben soms zelfs in een weekend een webshop op weten te zetten of de bestaande uitgebreid. Daarnaast worden er ook meer aankopen gedaan via social media. Zo tonen winkeliers hun producten via social media en na online contact bezorgen ze het bij je thuis of wordt het apart gelegd in de winkel. Zo hoeven mensen niet naar de winkel toe of wordt het contactmoment in de winkel verkort. Er zijn zelfs winkels die ‘s avonds open gaan om klanten alleen te ontvangen. Aan de creativiteit van de ondernemers ligt het zeker niet!

Zijn jullie tevreden over de campagne?

We hebben van ondernemers en winkelend publiek heel veel positieve reacties mogen ontvangen op dit initiatief. Maar het is wat ons betreft nog niet uit ontwikkeld. De website is vrij snel gelanceerd en wordt op dit moment nog verder uitgewerkt. Zo komt er op de nieuwe website een uitgebreide zoekfunctie, zodat er gezocht kan worden op bijvoorbeeld ‘damesmode’ of ‘Japanse keuken’. Op deze manier is het voor consumenten nog sneller inzichtelijk bij welke ondernemer hij terecht kan. We verwachten de aangepaste website begin juli te lanceren. Als er weer meer toeristen en dagjesmensen welkom zijn in de regio, kunnen zij gemakkelijk zien welke winkels en horecaondernemers er in alle centra zijn.

Ga snel naar winkelinwestland.nl !