Westlandse uitzendbureaus: ‘Onze branche ligt onder een vergrootglas’

Wie ‘Westland’ zegt, denkt aan ondernemerschap. De Greenport wordt, na de Rotterdamse Haven en Schiphol, ook wel de derde mainport van Nederland genoemd. Hier wordt het geld verdiend voor de B.V. Nederland. Bedrijven in deze regio bieden veel werkgelegenheid, volgens onderzoek van de Rekenkamercommissie van Gemeente Westland in 2018 gaat het om ruim 60.000 banen. Een deel van dit werk betreft flexibele banen, waarbij bijvoorbeeld moet worden gedacht aan uitzendwerk. Roel Batelaan gaat in gesprek met drie ‘flexbedrijven’ die in Westland actief zijn. De selectie van de geïnterviewde bedrijven heeft plaatsgevonden aan de hand van de omzetranglijst die www. flexmarkt.nl jaarlijks publiceert. Op deze lijst staat LUBA op plaats 18, WerkTalent op 67 en GJ Personeelsdiensten op 69. Aan het rondetafelgesprek nemen Rachelle Overvoorde (LUBA), Ernst Gram (WerkTalent) en Niels Slieker (GJ Personeelsdiensten) deel.

Welkom, dame en heren. Wat fijn dat we (met inachtneming van de regels van het RIVM) met elkaar om tafel kunnen. Wat is precies jullie functie binnen de organisatie en wat is je achtergrond?

Rachelle: Toen ik mijn diploma ‘HBO Communicatie’ had behaald, kon ik
aan de slag bij LUBA. Ik ben 3,5 jaar geleden begonnen en werk inmiddels als senior intercedent op de vestiging LUBA Westland.

Niels: Na een carrière van 18 jaar bij Rabobank Westland heb ik de stap
naar het bedrijfsleven gezet. Als bedrijvenadviseur en accountmanager zakelijke markt had ik veel affiniteit met het ondernemerschap. Ik werk sinds vier jaar bij GJ Personeelsdiensten en ben 2,5 jaar geleden tot de directie toegetreden als financieel directeur.

Ernst: Een groot deel van mijn leven
heb ik in de horeca gewerkt, in 2005 diende de mogelijkheid zich aan bij De Uitzendspecialist te gaan werken. Inmiddels ben ik businesspartner geworden, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de vestiging in Naaldwijk. In 2013 is de naam gewijzigd in ‘WerkTalent’ dat dekt de lading toch iets beter…

Dat is een mooi bruggetje; jullie bieden allen uitzenden aan als dienst, maar het is niet meer de corebusiness als ik het goed begrijp?

Niels: Dat klopt, het is nadrukkelijk één van onze diensten. Bij het ontstaan 23 jaar geleden was GJ Personeelsdiensten wel 100% gericht op het uitzenden van personeel. Door marktontwikkelingen en concurrentie is het pakket verbreed; payroll, verzuimbeheer, werving & selectie, salarisadministratie en HR-advies zijn nu onderdeel van het brede dienstenpakket. We zijn de totaalpartner voor bedrijven met zowel vaste als flex-medewerkers.

Ernst: Ook WerkTalent is aan het begin van deze eeuw opgericht om uitzendmedewerkers te plaatsen in de agrarische sector, maar met de tijd zijn we meer branches gaan bedienen dan alleen de tuinbouw. Tegenwoordig voelen we ons meer arbeidsbemiddelaar, het komt regelmatig voor dat we een uitzendtraject ingaan en de opdrachtgever vraagt: “Kan ik de medewerker niet zelf in dienst nemen?” Rachelle: Voor LUBA geldt ook dat uitzenden een van de loten aan onze stam is. Een halve eeuw geleden zijn wij ontstaan in Leiden, de focus lag sterk op de bollenstreek. Momenteel bieden we over het hele land werk aan 7000 flexwerkers in 900 verschillende functies.

In het hele land actief? Wat is dan de specifieke band met Westland?

Rachelle: LUBA heeft 50 lokaal georiënteerde vestigingen. Dagelijks zijn ruim 200 medewerkers aan de slag om lokaal talent te verbinden aan werkgevers in de buurt. Sinds een kleine tien jaar zijn we ook in Westland actief en werken we hier op een kantoor met drie medewerkers. We zitten nu midden in het Naaldwijkse centrum, dat vergroot de bekendheid. Het grootste deel van ons team bestaat uiteraard uit Westlandse dames.

Ernst: Wat veel mensen niet weten, is dat WerkTalent is opgericht door een Naaldwijker; Aad van der Zalm. De eerste vestigingen waren Rotterdam en Naaldwijk. Het bedrijf kent momenteel 18 vestigingen in heel het land en heeft 100 vaste medewerkers in dienst.

Niels: GJ Personeelsdiensten is in diverse kernen in Westland gevestigd geweest, maar drie jaar geleden zijn wij definitief naar de Grote Woerdlaan in Naaldwijk gegaan. Ook op de Naaldwijkse Tiendweg is er sinds kort een vestiging geopend. In Geldrop en Hilversum hebben we nog nevenvestigingen.

De uitzendbranche zit soms in het verdomhoekje; media en publieke opinie schilderen de branche af als moderne slavernij. Wat doet dat met jullie?

Rachelle: De negatieve verhalen gaan voornamelijk over arbeidsmigranten. LUBA Westland biedt geen totaalpakket, wij bieden alleen werk. Voor huisvesting of vervoer moet de medewerker echt zelf zorgen. Soms beweren opdrachtgevers wel eens dat een uitzendkracht via een ander bedrijf voor een all-in tarief van €16.- werkt. Als je alle regels volgt, is dit onmogelijk. Dat leg ik dan natuurlijk ook uit aan zo’n opdrachtgever.

Niels: Ook wij zijn niet een bureau waar je een aanvraag kunt indienen voor 40 uitzendkrachten de volgende dag. Dat
is echt een ander segment. En ja, er zijn veel cowboys actief, maar de vraag inde markt lokt wellicht ook creativiteit uit. Als reactie hierop kan de overheid ingrijpen, maar dat leidt vaak tot overregulering. Een vergunningsstelsel voor uitzendbureaus herinvoeren, is wellicht een veel eenvoudiger stap.

Ernst: De uitzendbranche ligt sterk
onder een vergrootglas. Soms gaat een medewerker aan het werk bij een klant
die niet weet onder welke CAO hij valt. Vervolgens handel je naar eer en geweten door aansluiting te zoeken bij een passende CAO. Bij een controle krijgen wij vervolgens het deksel op de neus.

Hoe ziet de toekomst van flexwerk eruit?

Niels: De markt zal ‘flex’ nodig blijven hebben, sommige vakbonden vinden dat iedereen in vaste dienst moet komen. Bedrijven moeten kunnen krimpen en groeien op momenten dat
dit hen uitkomt. Daar komt nog bij dat de administratieve rompslomp, die tijdens de coronacrisis alleen maar versterkt is, door ondernemers graag wordt uitbesteed.

Ernst: Corona heeft inderdaad afleiding gegeven van een aantal op handen zijnde wijzigingen in de payroll- en uitzendbranche. Alle aandacht lijkt nu gericht op herstel van de economie. Een volgend kabinet zal keuzes maken, met de adviezen van de Commissie-Borstlap over deze branche is nu nog niet veel gedaan.

Kunnen we concluderen dat dé uitzendbranche niet bestaat? Dat er behalve enkele cowboys ook veel bureaus zijn die binnen de lijnen kleuren?

Rachelle: Ik denk dat dit een juiste conclusie is. Alle aanwezige bureaus hier zijn aangesloten bij de ABU of de NBBU, deze organisaties gaan niet lichtzinnig om met hun keurmerk. Het geeft geen pas om alle bureaus over één kam te scheren, onze branche zorgt dagelijks voor werkgelegenheid voor duizenden mensen. Dat doen we met veel passie, want uiteindelijk blijft het werken met mensen het mooiste dat er is!