Westlandse bedrijven tonen maatschappelijke betrokkenheid

Ooit kwam Wateringer Peter Tangel voor zijn werk in contact met creatieve ondernemers. In samenwerking met Kees Huisman van basisschool De Horizon werden woningen en tuinen opgeknapt, specifiek voor mensen die een steuntje konden gebruiken. Hij verplaatste het plan naar Leerdam en uiteindelijke landde ‘Kleine Ingrepen Mooie Gevolgen’ in 2013 in Westland. 

Hart voor de goede zaak

‘’Er zijn ruim 25 vrijwilligers betrokken bij onze stichting. Zij hebben allen het hart op de goede plaats en steken de handen uit de mouwen voor gezinnen die wat hulp kunnen gebruiken. In Westland hebben we inmiddels 200 gezinnen kunnen bijstaan. Dat er 100 bedrijven meewerken, is typisch Westlands. Da’s echt uniek! We zijn net zo blij en trots op de bedrijven als op onze vrijwilligers.” aldus oprichter en voorzitter Peter Tangel.

Ingrepen 

De ingrepen zijn divers van aard en kunnen soms klein lijken, het gevolg voor de betrokkene is groot. Wilma Tangel (algemeen coördinator) legt uit: “Er zijn 22 organisaties die huishoudens naar ons verwijzen, onder andere huisartsen, sociaal kernteams en Vitis Welzijn. Zij constateren dat iemand een helpende hand kan gebruiken; de tuin moet worden opgeknapt, een huis moet worden opgeruimd, het interieur is aan vervanging toe of een kamer moet worden geverfd. Soms is er ook extra aandacht nodig; iemand kan bijvoorbeeld een kunstwerk maken met een professioneel kunstenaar.”

Nazorg

“Bij aanvang wordt er een gesprek gevoerd met het betrokken gezin en wordt een planning gemaakt, uiterlijk binnen drie maanden ronden we het project af. Dan is er ruimte voor nazorg. Je ziet dat iets doen voor mensen soms nog meer helpt dan alleen praten. De betrokkenen participeren zelf ook, dat vergroot het zelfvertrouwen. Een andere voorwaarde is het ontbreken van een eigen netwerk en vaak spelen geldproblemen een rol.” 

Hulp bedrijfsleven

Peter Tangel besluit: “Wij zoeken altijd nieuwe vrijwilligers én partners uit het bedrijfsleven. We hebben geen grote opslag, maar zijn blij om bedrijven in de database te hebben staan. Zij kunnen dan helpen met producten, diensten of zelfs inzet van het eigen team bij een klus. Ook veel MKB-leden waren ons al ter dienste: Drukkerijen Van Deventer en Riezebos met foldermateriaal, Don Opleidingen met ruimte, Multiclean en Van Nierop bij hulp in een tuin etcetera. Alle soorten hulp zijn welkom, we komen graag in gesprek met Westlandse ondernemers!”

stichtingkimg.nl