Villa Ockenburgh: Verborgen parel net over de Westlandse grens

Op de grens van Westland en Den Haag ligt het Ockenburghse bos. Wie bij het betreden van de buitenplaats de lommerrijke laan afloopt, komt uit bij de villa. Bijna 400 jaar geleden heeft dichter en medicus Jacob Westerbaen het woeste duinlandschap omgetoverd tot een landgoed. Tot in de jaren ’90 was een jeugdherberg gevestigd in het later in verval geraakte gebouw. Recentelijk blies de Stichting Historische Buitenplaats Ockenburgh de verborgen parel nieuw leven in.

Restaurant Villa Ockenburgh

Eén van de pachters van de stichting is ‘Restaurant Villa Ockenburgh’, dat met een a la carte restaurant en goed geoutilleerde vergaderruimten de villa een nieuw gezicht heeft gegeven. Het interieur bestaat voor 90% uit ‘materiaal met een verhaal’; het is tweedehands gekocht, gekregen of gehaald uit een outlet. “Er kan hier worden geluncht en gedineerd, maar er worden hier ook trouwerijen, zakelijke overleggen en culturele activiteiten georganiseerd. Het is echt de ontmoetingsplek zoals we die voor ogen hadden. Elke maandag zijn hier 60 vrijwilligers actief in onderhoud van het pand, in de moestuin en voor het organiseren van livemuziek, lezingen en film.” zegt ondernemer Leon Harinck met enthousiasme. “In een oude tuinderskas zijn mijn compagnon en ik daarnaast nog een sociale onderneming begonnen; Villa Bijzonder. Hier geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans kennis te maken met het werken in de horeca. Dat loopt zo goed dat sommigen al snel de stap maken van de brasserie naar het restaurant’.”

Zeeuwse Harinck

Dat Harinck actief zou worden in de Haaglandse regio, had hij zelf ook niet kunnen bevroeden: “Ik kom uit Goes en na de MAVO heb ik een horeca-opleiding in het leerlingstelsel gevolgd. Aangezien de horeca in Zeeland vooral in het seizoen veel drukte kent, wordt geadviseerd om stage te lopen buiten de eigen provincie.” Al op jonge leeftijd trok de nu in Wateringen woonachtige horecaman het land in; stages en werk volgden in onder andere Amersfoort, Drunen, Scheveningen en Wassenaar. “Dat ik met voedsel zou gaan werken, lag misschien voor de hand. Bij mijn opa en oma werd 16 uur per dag gekookt. De vruchten gingen van de boomgaard direct de pan in om appelmoes of jam te maken. Het ambacht en het werken met seizoensproducten is met de paplepel ingegoten. Toch was het ondernemerschap niet iets dat werd aangemoedigd. “Zoek een goede baas, dan komt alles goed.” zeiden mijn ouders.”

House of Lords

Na diverse functies als sous-chef en later als chefkok, treft Harinck een facilitymanager met wie de klik zodanig goed is, dat er gezamenlijk wordt besloten een cateringbedrijf op te richten. Na jaren werken voor (sterren)restaurants is Harinck opeens ondernemer, samen met Raymond Talsma.  In 2004 begonnen met twee man personeel is het cateringbedrijf met de naam ‘House of Lords’ uitgebreid tot een brede organisatie. Als huiscateraar van het Louwman Museum in Den Haag en het Hof van Duivenvoorde in Voorschoten is de klantenportefeuille goed gevuld. “Daarnaast hebben we nog een aantal mooie aanbestedingen gewonnen; zo verzorgen we de inwendige mens bij Gemeente Den Haag, Ministerie van Algemene Zaken, Het Catshuis, BuZa en de Raad van State. In al onze takken is er oog voor duurzaamheid, lokale producten en een sociaal gezicht.”

Westlandse waar

Op een steenworp afstand van Westland, spreekt het voor zich dat Villa Ockenburgh de nodige Westlandse producten aan haar klanten voorschotelt. “Onze honing komt van Natuurlijk Westland, druiven van Kwekerij De Sonnehoeck, brood van Bakkerij Roodenrijs, tomaten van Prominent, gerookte vis van Hoeks & Heerlijk en groenten van Van Geest International. Je kunt dus voorzichtig zeggen dat je hier een Westlandse maaltijd kunt gebruiken.” lacht Harinck. “We zijn geopend in februari 2020, pal voor de bekende pandemie. We hebben toen alle zeilen moeten bijzetten, dat is echt ondernemerschap. We hebben bijvoorbeeld 24.000 kilo tomaten tot soep vermaakt, dit werd bezorgd bij eenzame ouderen. Ook hebben we bosbingo’s en wandeltochten georganiseerd, waarbij men bij het afhaalloket iets lekkers kon kopen. Vanwege de korte geschiedenis ontvingen we geen steun… De flexibiliteit van het personeel heeft ons geholpen. We kijken nu vooruit met mooie plannen, deze locatie heeft zo veel te bieden.”