Verpakkingsspecialist Argos permanent op zoek naar duurzame alternatieven

Het enthousiasme spat ervan af als Frans van Alphen, directeur van Argos, over de laatste ontwikkelingen in verpakkingsland praat. “Wij leveren verpakkingen en beschermende materialen van diverse grondstoffen. Dit alles willen we zo duurzaam mogelijk ontwikkelen en produceren. Zo heeft plastic een slecht imago en daarom is het goed om te weten dat we daar enorme duurzame verbeteringen realiseren. Voorbeelden? We ontwikkelen plastic schalen met minder grondstof, vervangen plastic deksels door een topseal afdekking en zijn een traject gestart om gebruikte steigernetten te recyclen. Zo hebben we allerlei oplossingen om onze klanten te helpen bij het verduurzamen.”

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Argos. Deze verpakkingsspecialist bedenkt, ontwikkelt, produceert, importeert en verkoopt verpakkingen en beschermende materialen door de hele Benelux en ver daarbuiten. Het bedrijf is actief in verschillende branches: AGF, sierteelt, retail, bouwnijverheid en industrie. Het hoofdkantoor is sinds vorig jaar gevestigd aan de Nieuweweg in Honselersdijk. Daar zit een van de twee distributiecentra (de andere langs de A20 in Maasdijk) en een eigen productielocatie. Frans laat trots zien hoe de zelf ontwikkelde productielijn hoekprofielen voor pallets produceert. “Volledig van gerecycled papier en afbreekbare lijm.” Behalve hoeklatten produceert Argos zelf ook kartonnen schaaltjes, papierwol en extra stevige kooldozen.

Duurzame verpakkingsmaterialen

De eigen productie omvat zo’n 15% van de totale omzet. Voor het overige deel betrekt Argos producten van leveranciers in binnen- en buitenland. Frans vertelt dat zijn inkoopteam permanent op zoek is naar nieuwe innovatieve, duurzame verpakkingsmaterialen. “Zo zijn we een samenwerking aangegaan met een Italiaanse partner die een duurzaam alternatief heeft ontwikkeld voor de traditionele kunststof verpakkingen voor verse, gedroogde en diepgevroren groenten en fruit. Deze verpakking verlengt de houdbaarheid van producten aanzienlijk en is 100% plasticvrij.” Hij benadrukt dat zijn 15 vertegenwoordigers bij voorkeur samen met de klant op zoek gaan naar de best mogelijke oplossing. “Wij brengen onze kennis en kunde in en gezamenlijk kijken we hoe we het verpakkingsvraagstuk zo slim en efficiënt mogelijk kunnen oplossen. Wij willen echt een partner voor onze klanten zijn.”

Sociaal gezicht

Om die rol van partner en adviseur goed te kunnen vervullen, moet volgens Frans de basis binnen Argos optimaal zijn. Hij vindt het belangrijk dat de ruim zestig medewerkers met plezier naar hun werk komen en zich gehoord voelen. “En dus besteden wij veel aandacht aan een goede werksfeer. Iedereen is hier gelijk, de deuren staan altijd open, de mening van medewerkers telt én we organiseren regelmatig leuke activiteiten. Zo hebben we afgelopen zomer een gezellig strandfeest georganiseerd, pas nog een Oktoberfeest en elke week een gezellige vrijdagmiddagborrel in onze bedrijfskantine. Dat betaalt zich uit in een laag ziekteverzuim, weinig verloop en vacatures die maar kort openstaan.” De volgend jaar 25-jarige onderneming laat ook duidelijk een sociaal gezicht zien. De Argos Foundation ondersteunt verschillende lokale doelen. Soms met een financiële bijdrage en soms door de inzet van medewerkers. “De foundation wordt gevormd door mensen uit onze eigen club en zo kunnen we echt die doelen ondersteunen die medewerkers na aan het hart liggen.”

De nominatie voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs kwam voor Frans als een grote verrassing. “Een hele eer en een mooie bekroning. We zijn hier elke dag keihard aan het rennen en daardoor vergeet je soms bijna wat we allemaal doen en waarom we doen wat we doen. Dat we gezien én gewaardeerd worden, voelt als een mooi cadeau.”

argos.nu