Veiling vaatje haring mooie toevoeging aan drukbezochte HaringPraet

Op donderdag 29 juni vond de tweede editie van MKB Westland HaringPraet plaats. Het evenement bij Restaurant Unicum Elzenhagen werd druk bezocht door ruim 220 Westlandse ondernemers, een hogere opkomst dan vorig jaar. De bijeenkomst werd, net als vorig jaar, mogelijk gemaakt door MVO WestlandGJ PersoneelsdienstenJLM personenvervoer en Restaurant Unicum Elzenhagen. Als extra toevoeging van de avond werd er een vaatje haring geveild voor het goede doel, beschikbaar gesteld door Vis & Traiteur Jeroen Vijverberg. Er werd € 6.710,- opgehaald voor Stichting Zeldzame Ziekten Fonds.

Aanstelling centra manager en nieuw bestuurslid
Edward Koornneef opende de bijeenkomst met een welkom voor alle aanwezigen. De vicevoorzitter excuseerde de voorzitter Henk Salome voor zijn afwezigheid en noemde vervolgens 2 punten, welke in de ALV, voorafgaand aan de HaringPraet zijn besproken.
De onafhankelijke centra manager, waar vorig jaar naar werd gerefereerd tijdens de HaringPraet, is per september aangesteld. De van oorsprong ’s-Gravenzandse Marjan Naaktgeboren gaat vanaf dan aan de slag voor MKB Westland. Zij is reeds jarenlang werkzaam in Westland. Ook treedt er per september een nieuw bestuurslid aan bij MKB Westland, namelijk Mirjan Zonneveld.

Na het openingswoord was het de beurt aan sponsor MVO Westland. Directeur Inge Vermeulen informeerde de aanwezigen met een enthousiast verhaal en vroeg de ondernemers wie er vacatures heeft. MVO heeft ruim 1300 gemotiveerde kandidaten in de bak, waarvan ze er 8 persoonlijk aan de aanwezigen voor wilde stellen. “Wij hebben een boekje gemaakt met 8 toppers. Deze toppers hebben werkervaring en zijn zeer gemotiveerd. Het enige wat MVO Westland aan jullie Westlandse ondernemers vraagt, is om deze toppers een kans te geven”, aldus Vermeulen.

Na het woordje van Inge Vermeulen werden naast MVO Westland, ook de andere sponsoren bedankt door de vicevoorzitter. Er werd nog een kort woordje gedaan door Desirée Curfs, oud voorzitter van MKB Westland, voor het Rode Kruis Gala. Dit gala wordt op 11 november a.s. voor de 30e keer georganiseerd in het Kurhaus. GJ Personeelsdiensten heeft hun spreektijd, waar je als sponsor recht op hebt, aan Desirée geschonken. Daarna werd wethouder Frank Rijneveen uitgenodigd op het podium om traditioneel de eerste haring schoon te maken. Tijdens het schoonmaken vertelde de wethouder over de veranderingen in samenstelling van de samenleving en de daardoor veranderende vraag naar type woningen. Wethouder Rijneveen, “In vergelijking met 10-15 jaar geleden is er veel meer vraag naar kleinere appartementen, wat op dit moment lastig te bedienen is.” Edward vroeg de wethouder ook naar een belangrijk verschil tussen het zijn van wethouder en ondernemer. “Als ondernemer verzin je vandaag iets, en dat realiseer je morgen. Als wethouder duurt dit iets langer. Voor de ontwikkeling heb je wel een week, een maand of een aantal maanden nodig. Dit is soms moeilijk uit te leggen aan ondernemers”, aldus Rijneveen.

Veiling voor Stichting Zeldzame Ziekten Fonds
Na het schoonmaken van de haring werden de eerste gangen uitgelopen van het Walking Dinner en werd er volop genetwerkt. Rond 19.15 uur vroeg de vicevoorzitter wederom de aandacht van de aanwezigen om vervolgens het woord te geven aan Iselle van Ruyven van de Stichting Zeldzame Ziekten Fonds. Iselle: “Wij voelen ons vereerd dat een ondernemersvereniging als MKB Westland zich belangeloos inzet om Stichting Zeldzame Ziekten Fonds te helpen met het werven van fondsen. Meer dan 6 procent van onze bevolking heeft te maken met een zeldzame aandoening. Vooral kinderen (ruim 75%) hebben helaas te maken met een zeldzame aandoening. Per jaar komen ruim 14.000 van hen te overlijden. Met het geld dat wordt ingezameld voor de stichting, wordt deelonderzoek gedaan en bekendheid gegeven aan zeldzame ziekten. Welk bedrag er ook wordt opgehaald, dat het geld goed besteed wordt, is één ding dat zeker is.”

Alphons de Wit was de veilingmeester van de avond en refereerde zelf nog even aan wat een mooi doel de Stichting Zeldzame Ziekten Fonds is. “Stel je toch eens voor dat het jouw kind is, die een zeldzame ziekte heeft. Een ziekte waar nog geen medicijn voor is. Daar zou je toch ook alles voor willen doen”, aldus Alphons.

Het vaatje haring werd op de zogenaamde Amerikaanse wijze geveild. Die bieder betaalde slechts het verschil met het vorige bod, welke werd ingezet op € 100,-. De veilingmeester kreeg te maken met afwachtende ondernemers, maar slaagde er desondanks in een groot aantal gasten te verleiden tot een bod. Meer dan 40 ondernemers hebben meegedaan aan de veiling en uiteindelijk bleef de teller steken op het bedrag van € 6.600,-. Claudia Vis, Zakelijke Dienstverlening was de gelukkige winnares van het vaatje. Alphons deed nog een duit in het zakje en bood zijn eigen bos bloemen per opbod aan. Deze bos werd verkocht aan Gert Petri van Floors For You voor € 110,-, waardoor het totaalbedrag voor de veiling uitkwam op € 6.710,-. Een bedrag waar het Zeldzame Zieken Fonds ontzettend blij mee is! Iselle van Ruyven bedankte alle ondernemers hartelijk voor hun gulle giften.

Na de veiling werden de overige gangen van het Walking Dinner geserveerd en werd er nog volop genetwerkt onder het genot van heerlijk hapjes en drankjes. Er wordt teruggekeken op een zeer geslaagde HaringPraet!

Fotografie door: Rolf van Koppen Fotografie/Leo van Ruyven