Unicum: Al 60 jaar service, kwaliteit en gastvrijheid

“Supertrots” omschrijft Eddy Moerman zijn gevoel als hij rondkijkt in Unicum Elzenhagen, waar hij sinds 2015 de scepter zwaait. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat het de restaurant- en hotelgasten aan niets ontbreekt. Het heeft succes: dagelijks laten ondernemers, lokale bezoekers en toeristen zich graag verwennen door de gastvrijheid waar Unicum om bekend staat.

Toch benadrukt Eddy dat dit succes zeker niet alleen op zijn conto komt. Het is mede te danken aan wat zijn grootouders in 1964 zijn gestart. Eerder runden zij een eetcafé in Maassluis, toen opa Mari Moerman in Hoek van Holland wilde gaan wonen. Omdat je in die tijd economisch gebonden moest zijn om ergens te kunnen wonen, gingen ze op zoek naar een eetcafé in ‘De Hoek’. Zo werden Mari en zijn vrouw Bep eigenaars van een zaak aan de Strandweg.

Unieke gebeurtenis
Het etablissement droeg toen al de naam Unicum, maar niet uit grootheidswaanzin, vertelt Eddy lachend. “Oorspronkelijk stond op de plek van het oude Unicum een bakkerij. In de oorlog dreigde de bezetter de zaak te onteigenen. De eigenaar spande een rechtszaak aan, won het geding en mocht zijn onderneming houden. Dat was nog nooit gebeurd: een unicum!”

Expo Unicum
Het leven van het gezin Moerman speelde zich grotendeels af rondom het restaurant. Niet alleen Mari en Bep, ook de kinderen Aad, Nelleke, Mari jr. en Peter staken er de handen uit de mouwen. Unicum groeide uit tot een begrip in Hoek van Holland en omstreken. Aanvankelijk serveerde Unicum alleen koffie met gebak in de ‘Expo Unicum’, een expositieruimte van de gemeente. Toen de kans zich aandiende, werd het markante gebouw echter door de familie overgenomen en omgedoopt tot ‘Unicum Waterweg’.

Westlands chic
In 2015 startte de familie Moerman in Poeldijk. “Ook Elzenhagen had al een goede naam in de regio, voordat we het ‘Unicum’-bordje ophingen. De sfeer is hier weer anders dan in Hoek van Holland. Daar zie je de schepen letterlijk aan je voorbijvaren, hier is een wat rustiger ambiance. Ik noem het altijd ‘Westlands chic’. Het voelt als luxe, maar dan zonder teveel poespas. En, zoals mijn opa altijd zei: ‘Met volle glazen en goede waar, houd je je gasten bij elkaar’.”

Restaurant met hotel
Unicum Elzenhagen krijgt vaak bezoek van zakelijke gasten. Veel ondernemers zien in Unicum Elzenhagen een fijne gelegenheid om rustig met hun relaties op gastronomisch niveau te lunchen of dineren. “Dat we ook hotelkamers kunnen bieden voor hun buitenlandse gasten, is ook zeker een voordeel,” weet Eddy. “Er wordt ook veel gebruik gemaakt van onze vergaderzalen. Blijkbaar bevalt ons concept goed, want in het weekend zien wij diezelfde ondernemers ook weer terug voor een een heerlijk diner met vrienden.”

Jubileumaanbieding
Omdat 2024 een speciaal jaar is voor Unicum, kunnen de gasten rekenen op mooie acties. In Unicum Waterweg wordt een speciaal Jubileummenu geserveerd: een all-in driegangenmenu met twee glazen wijn en onbeperkt water voor slechts € 60 per persoon.

“Bovendien krijgt iedere gast van Unicum Waterweg of Unicum Elzenhagen een voucher met QR-code, waarmee men maandelijks kan meedingen naar een feestelijke gala-avond op 28 december, en kans op een prachtige reischeque van maar liefst € 3.000,” aldus Eddy. Kortom: als u nog een reden zocht om te gaan genieten van de service, kwaliteit en gastvrijheid van de familie Moerman, dan is dit het uitgelezen moment!

unicumelzenhagen.nl