Trendwatcher Adjiedj Bakas gastspreker tijdens MKB Westland Energiek Ontbijt

“Durf risico te nemen en wees vooral niet bang voor alle innovaties en veranderingen!”

In alle vroegte op woensdag 21 september jl. was het weer tijd voor het MKB Westland Energiek Ontbijt. Net als voorgaande jaren was Westland Infra gastheer van deze netwerkbijeenkomst en zorgde voor een heerlijk ontbijtbuffet. Trendwatcher Adjiedj Bakas, de spreker van deze ochtend, inspireerde de 150 ondernemers in de zaal met zijn uiterst boeiende presentatie.

Na het goed verzorgde ontbijt kregen de ondernemers een warm welkom van Henk Salome. De voorzitter van MKB Westland bedankte de velen aanwezigen voor hun komst en hoofdsponsor Westland Infra voor de gastvrijheid. “We hebben dit jaar al ruim 35 nieuwe leden mogen verwelkomen en daar zijn wij erg trots op. Maar uiteraard hopen wij nog meer bedrijven te verwelkomen”, aldus de voorzitter. Tijdens een ‘Meet & Greet businesslunch’ op 11 oktober, speciaal georganiseerd voor de nieuwe leden, mag elk nieuw lid een pitch houden. Aanmelden als nieuw lid kan via www.mkbwestland.nl.

Na Henk Salome kwam Frank Binnekamp, de directeur van Westland Infra, aan het woord. Hij  vertelde dat Westland Infra het verduurzamen van de energiehuishouding erg belangrijk vindt. Ook vertelde hij enthousiast over de lancering van Anexo. Anexo ontzorgt de ondernemer in al zijn energievraagstukken nu én in de toekomst.

Hierna moedigde Lars Boellaard van Westland Partners de ondernemers aan om een Westlandse ondernemer te nomineren voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs. Bij de volgende netwerkbijeenkomst op 24 november, wordt deze prijs voor de 10e keer uitgereikt. Nomineren kan via de website. Het winnen van de MKB Westland Partners Ondernemersprijs staat niet alleen fraai op het CV van een onderneming, ook levert de prijs veel publiciteit op. Die aandacht gaat niet alleen maar uit naar de winnaar. In de aanloop naar de definitieve bekendmaking richten ook de WOS en Het Hele Westland de schijnwerpers op de drie finalisten. In promotiefilmpjes die regelmatig worden uitgezonden, worden de drie kanshebbers nader gepresenteerd.

Vervolgens was het de beurt aan gastspreker Adjiedj Bakas. Drs. Adjiedj Bakas is een van de meest invloedrijke trendwatchers van Nederland en met 200 lezingen per jaar een van de meest gevraagde sprekers van ons land. Bakas is, zelfs in tijden van crisis, altijd positief en ziet altijd kansen. Bakas won al diverse prijzen. Zo werd hij in 2009 uitgeroepen tot Trendwatcher van het jaar. De branchevereniging van marketeers, NIMA, riep hem zelfs uit tot meest invloedrijke trendwatcher onder de Nederlandse marketeers.

Bakas nam de ondernemers mee naar de toekomst, waar hij door middel van voorbeelden en interessante filmpjes de ondernemers in de zaal aan het denken heeft gezet. “Zie in bedreigingen kansen en blijf innoveren”, vertelde hij vol passie. Adjiedj Bakas over de toekomst: “Je hoeft niet per se een grote vis te zijn die de kleine vis opeet, maar zorg dat je een snelle vis bent die de trage vis opeet! De gastspreker attendeerde de ondernemers erop dat zij moeten letten op de digitale disruptie. “Die heeft namelijk al plaatsgevonden. Kijk maar naar voorbeelden als Uber (een taximaatschappij dat zelf geen taxi’s bezit), Netflix en Airbnb. Je moet als ondernemer voorsorteren op disruptie, was zijn les. De inspirator sloot zijn presentatie af met:
“Wees niet bang, denk gek, toon lef en durf risico te nemen!”

Na het leerzame verhaal van Bakas spraken de Westlandse ondernemers nog na onder het genot van een kopje koffie. Na afloop kregen de aanwezigen het nieuwste boek Megatrends MKB’ van de spreker mee naar huis!  Het was weer een energieke en inspirerende ochtend.

Foto’s Rolf van Koppen Fotografie

Drs. Adjiedj Bakas is een van de meest invloedrijke trendwatchers van Nederland en met 200 lezingen per jaar een van de meest gevraagde sprekers van ons land. Bakas is, zelfs in tijden van crisis, altijd positief en ziet altijd kansen.

Eenzaamheid
Het motto van Bakas luidt: Tegenwind zorgt ervoor dat de vlieger omhoog komt.” Maar ondanks dat hij een rasoptimist is, verliest hij ook de realiteit niet uit het oog. Zo stelt hij in zijn boek De Toekomst van de Liefde dat een kwart van de Nederlanders eenzaam is. Niet voor niets bestempelt hij eenzaamheid als een belangrijk thema voor de toekomst.

Desondanks is Bakas van mening dat geluk maakbaar is en kwestie van verstandige keuzes maken. In zijn opinie krijgen ongelukkige mensen net zoveel kans op geluk als mensen die wel gelukkig zijn, alleen zien zij die kansen niet of weten deze niet te benutten. In zijn andere boeken,  bijvoorbeeld The Future of Faith, betoogt Bakas dat economische en spirituele trends parallel met elkaar lopen. Dit is een gegeven dat Bakas intrigeert. Daarnaast houdt hij zich bezig met tal van andere zaken die over de toekomst gaan en schreef hier diverse bestsellers over,  die in binnen- en buitenland werden uitgegeven.

Awards
Bakas staat in de top-10 van meest geboekte sprekers van ons land en won al diverse prijzen. Zo werd hij in 2009 uitgeroepen tot Trendwatcher van het jaar. De branchevereniging van marketeers, NIMA, riep hem zelfs uit tot meest invloedrijke trendwatcher onder de Nederlandse marketeers.