Succesvolle bijeenkomst ‘Alternatieve vormen van financiering’

Op woensdag 7 september jl. vond de eerste informatieve bijeenkomst van MKB Westland plaats. Dit evenement bij Rabobank Westland aan de Leehove werd speciaal georganiseerd voor de eigen leden. Het thema van de bijeenkomst was: Alternatieve vormen van financiering.

Voorzitter Henk Salome opende de bijeenkomst met een welkom voor alle aanwezigen. Aangezien de rol van banken bij bedrijfsfinanciering kleiner wordt en andere vormen van financiering terrein winnen, waren sprekers uit diverse gelederen op dit gebied uitgenodigd. De ondernemers uit de regio werden geïnformeerd over het veranderende financieringsklimaat  en de diverse mogelijkheden op dat gebied.

Na het openingswoord was het de beurt aan de Rabobank. Stephanie Vrolijk informeerde de aanwezigen met een verhaal en filmje over financieren bij de bank en riep de ondernemers met een goed plan op om altijd langs te komen. Ook gaf zij aan dat financiering bij de bank tegenwoordig vaak samengaat met andere vormen van financiering.

Na deze presentatie vertelde Marco Verschoor van Eurozaken enthousiast over aanvullende financieringen. Door het ‘laatste puzzelstukje’ tussen het eigen vermogen en bancair vreemd vermogen te vormen, kan bij Eurozaken aanvullend worden gefinancierd tussen € 500.000 tot € 2.500.000 dat door verschillende funders wordt uitgeleend, maar waarbij Eurozaken het enige aanspreekpunt is.

Namens Kredietunie Westland hield vervolgens Joost Verheijen een helder verhaal over de vereniging die van, voor en door leden is. “Door een gemeenschappelijke kas te hebben waarbij de leden bestaan uit zowel kredietnemers als geldverstrekkers, worden de financieringsmogelijkheden vergroot voor het MKB in het Westland”, aldus Verheijen. De financiering bij Kredietunie gaat tot maximaal € 250.000. Kredietunie is pas dit jaar opgericht, maar streeft ernaar om in 2019 minimaal 40 Westlandse ondernemers te hebben geholpen.

Pim van de Velde van Kapitaal op Maat zette als laatste uiteen wat er bij crowdfunding zoal komt kijken. Via crowdfunding lenen investeerders, in ruil voor rendement, geld uit aan ondernemers. Het crowdfunding platform werkt eenvoudig; de doorlooptijd is gemiddeld 15 dagen. Of een plan een goed plan is en gefinancierd wordt, hangt uiteindelijk af van “the crowd”, aldus Van de Velde.

Nadat de presentaties waren gegeven, vond er nog een paneldiscussie plaats. Leden uit de zaal konden hun vragen stellen. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en werd er volop nagesproken onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. Er kan teruggekeken worden op een mooie eerste informatieve bijeenkomst!