Stop heling!

Als ondernemer in 2e-hands en ongeregelde goederen heb je een meldings- en registratieplicht. Je  maakt daarbij gebruik van het Digitaal Opkopers Loket (DOL) en het Digitaal Opkopers Register (DOR).

 

Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Als ondernemers in 2e-hands of ongeregelde goederen in gemeente Westland ben je verplicht je aan te melden bij het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Hiermee voldoe je aan de aanmeldingsplicht. Aanmelden is gratis. Door je aanmelding loopt je minder risico dat je handelt in gestolen goederen en daarbij (onbewust) strafbaar bezig bent.

Ongeregelde goederen

Ongeregelde goederen zijn ongebruikte of licht beschadigde goederen die niet tweedehands zijn maar wel van eigenaar wisselen. Denk hierbij aan restpartijen buiten de groothandel om of inkoop via veilingen.

Digitaal Opkopers Register (DOR)

Als ondernemer in gemeente Westland moet u verkregen 2e-hands of ongeregelde goederen registreren in het Digitaal Opkopers Register(DOR). In het DOR wordt de inkoop, verkoop en voorraad van 2e-hands en ongeregelde goederen bijgehouden. Zo wil de gemeente voorkomen dat ondernemers (onbewust) gestolen goederen inkopen van criminelen. Door alle goederen steeds direct te registreren voldoe je aan de registratieplicht. Bekijk de video hierover hier.

Koper en koperlegeringen

Bij het opkopen van koper en koperlegering noteert u ook

  • het identiteitsbewijs van de aanbieder
  • het type, nummer
  • land van herkomst

Meldingen politie

De politie ontvangt automatisch een melding wanneer een 2e-hands goed, dat als gestolen staat geregistreerd, wordt ingevoerd in het DOR. Dit vergroot de pakkans van helers, inbrekers en veelplegers. Zo wordt het steeds lastiger voor criminelen om gestolen goederen te verhandelen. Daarnaast wordt de kans aanzienlijk kleiner dat je gestolen goederen verkoopt.

Zelf kan je ook controleren of goederen gestolen zijn via de website Stop Heling. Blijkt achteraf dat je te goeder trouw gestolen artikelen hebt gekocht, dan kun je de financiële schade verhalen op de heler via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA).

Lees meer: Heling: voor ondernemers | Gemeente Westland