Sfeervol en historisch: Bij5 bedient particuliere én zakelijke markt

Voor het gevoel van vele Westlanders zit Grandcafé Restaurant Bij5 al tientallen jaren op het Naaldwijkse Wilhelminaplein. Niets is minder waar; ruim 13 jaar geleden openden de deuren van het toonaangevende etablissement. Door de historische sfeer hebben particuliere én zakelijke gasten echter het gevoel in een stukje lang bestaande horeca te stappen. “Dat is precies het gevoel dat we gasten willen geven.” zegt mede-eigenaar Aad Franken.

Historische sfeer  

De voormalige pastorie van de Hervormde Kerk aan Wilhelminaplein 8 ademt geschiedenis, het oudste deel van het pand is ruim 400 jaar oud. Manager Bart Broch (39 jaar) duikt de historie in: “Voordat het gebouw van de kerkelijke gemeente werd, was het van de burgerlijke gemeente; de baljuw woonde er, een soort burge­meester. Recenter waren er een gemeentelijk loket,  het Westlands Streekmuseum en een kinderopvang gevestigd. We hadden laatst een gouden bruidspaar; zij vierden hier hun feest en konden op precies dezelfde plek als 50 jaar geleden een foto maken. Bruiloften kunnen we van A tot Z ontzorgen; ceremonie, receptie, diner en het feest; de verschillende ruimten maken dit prima te organiseren. Het is hartverwarmend om dit voor mensen te kunnen betekenen.”

Brede doelgroep

Liefhebbers van een goede maaltijd kennen de weg naar het restaurant en in de middag weten klanten voor een lunch of een borrel het terras en de bar van Bij5 goed te vinden. “Particuliere gasten uit Westland en omstreken weten de weg naar het Naaldwijkse centrum. We verwelkomen gasten van 15 tot 95 jaar. We hebben nu al boekingen staan in 2025, maar als horeca past flexibiliteit er ook bij. Een bijeenkomst na een uitvaart is niet vooraf te plannen, we schakelen dan snel en zorgen voor een passende setting.” vervolgt Broch.

Zakelijke markt  

De in Kwintsheul woonachtige Desirée van den Akker (35 jaar) is verantwoordelijk voor sales en marketing en vult haar collega aan: “We hebben mogelijk­heden van 2 tot 300 personen. We hebben diverse opties in en nabij het eigen pand; de bovenzaal, de brasserie, het a la carte restaurant, de tuin en het Pleincentrum. We hebben echter ook bijzonder goede banden met de kerk en kunnen daar voor zowel particulier als zakelijk bijeenkomsten organiseren. Op verzoek bestaat zelfs de mogelijkheid de gehele zaak af te huren, er is veel meer mogelijk dan mensen denken. We kunnen groepen de gehele dag gastvrijheid bieden; voor een zakelijke bijeenkomst bieden we de lunch, ver­gaderruimten met alle faciliteiten en de borrel in drie verschillende ruimten, met gratis parkeergelegenheid om de hoek. ”

Feesten en evenementen

“Voor onze gasten willen we er altijd een feestje van maken; jaarrond bieden wij gezelligheid. Dat doen we op eigen kracht en soms ook met anderen, denk dan aan de jaarlijkse Feestweek in augustus en de wijn- en biertochten jaarrond. Steeds meer mensen ontdekken ook de zogenaamde theaterarrangementen; voorafgaand aan de voorstelling in De Naald kunnen mensen hier genieten van een maaltijd, een complete avond uit!” zegt Van den Akker op vrolijke wijze. “Maar onze feesten en bijeenkomsten kunnen ook veel groter zijn; trots zijn we op de samen­werking met RKVV Westlandia dat jaarlijks een voetbalgala organiseert in de kerk. Denk ook aan de uitreiking van de MKB-ondernemersprijs. 

Leuk is ook dat niet alle bijeenkomsten een besloten karakter hebben. Denk aan een beurs, een tentoonstelling of een productpresentatie. De dynamiek van zulke dagen is prachtig.” 

Hecht team 

Franken zet zijn hechte team in het zonnetje: “We hebben 120 mensen op de loonlijst staan en zonder hun inzet zouden Mirell en Bij5 niet bestaan. We investeren in mensen die hier een toekomst zien. We staan ook altijd open voor mensen die het horecavak willen leren, we zijn een erkend leerbedrijf voor zowel keukenfuncties als in de bediening. Als ik  even op de stoel van de onderwijskoepels mag zitten: wellicht zou een horeca-opleiding in Westland jongeren in de regio nog enthousiaster maken!” Van den Akker werkt een klein jaar voor de organisatie en is er als een vis in het water: “In mijn vorige baan was ik een eilandje geworden, hier doen we alles samen. Als team, maar ook met de gasten. Er is altijd reuring, daar word ik enthousiast van.” Bart Broch keerde terug in de horeca door werving van een familie­lid dat ook bij Bij5 werkte: “Ik had ruime ervaring in de horeca, maar was voor een commerciële 9-tot-5 baan gegaan. Op zeker moment ging het toch weer kriebelen… Het is zo divers en gasten met een glimlach zien vertrekken, gaat nooit vervelen!”

bij5.nl