Rob’s MVO Challenge: Een resultaat om  trots op te zijn

In acht maanden tijd 50 nieuwe partnerbedrijven vinden voor MVO Westland.’ Met die uitdaging ging Rob Veenman op 1 april 2021 aan de slag. Rob’s MVO Challenge is inmiddels afgelopen; tijd om de balans op te maken. “Een meer dan geslaagde actie”, constateert Rob. Inge Vermeulen, directeur van Patijnenburg en ambassadeur van MVO Westland is al even tevreden. “We hebben zoveel mooie matches gemaakt! Een resultaat om trots op te zijn.”

Eerst maar even de harde cijfers: eind januari 2022 stond de teller op 45 nieuwe partners. Maar van de simpele constatering dat het einddoel dus niet bereikt is, willen Inge en Rob niks weten. “Er komen nog steeds nieuwe bedrijven bij”, legt Rob uit, “en die 50 gaan we zeker halen. Maar veel belangrijker is dat we gaandeweg hebben gemerkt dat de kwaliteit van de matches er meer toe doet dan de kwantiteit.” Inge vult aan: “Het is geen kunst om 50 ondernemers te vinden die zich partner willen noemen. Wij leggen de lat hoog: je bent pas MVO-partner als je daar concrete invulling aan geeft. En dat kan op verschillende manieren. Door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen en door werk uit te besteden of diensten af te nemen bij Patijnenburg.”

Onschatbare waarde

Tijdens de challenge heeft Rob veel Westlandse bedrijven bezocht. Hij vertelt dat hij steeds met open armen werd ontvangen. Toch leidde de bezoekjes niet altijd tot een match en dat had deels te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Inge: “Wij konden soms eenvoudigweg niet aan de vraag van de ondernemer voldoen omdat we geen passende kandidaat hadden. Daarom hebben we de aanpak veranderd en ‘stuurden’ we Rob op pad om voor onze kandidaten een passend bedrijf te vinden.” Een aanpak die werkte! Rob vertelt met zichtbaar enthousiasme over een Turkse schilder die aan de slag is gegaan bij een Westlands schilderbedrijf. Over een jonge moeder die na haar echtscheiding een baan zocht en vond met flexibele werktijden. Over een 19-jarig meisje met een beperking dat sinds kort bij een bakkerij werkt en over een autistische jongen die zich nu horecamedewerker mag noemen. “Het is zo mooi om deze mensen te zien opbloeien. Werk hebben en meedoen in de samenleving: het is van onschatbare waarde.” 

Positieve dynamiek

Rob en Inge benadrukken dat vrijwel elk bedrijf een steentje kan bijdragen aan MVO Westland. “Bel gewoon eens om te kijken wat wij kunnen betekenen”, roept Inge op. “Als je geen plek hebt voor een nieuwe medewerker, kun je misschien wel assemblage- of verpakkingswerkzaamheden uitbesteden aan Patijnenburg. Of schakel onze medewerkers in voor de schoonmaak van het kantoor of laat ons belegde broodjes voor de lunch leveren.” Rob waarschuwt ondernemers dat hij ook na de challenge aandacht 

blijft vragen voor MVO Westland. Hij weet zeker dat nog veel Westlandse ondernemers zich gaan aansluiten. “Iets goeds willen doen voor de wereld om ons heen, zit hier toch in het bloed.” En voor de twijfelaars heeft hij nog een duidelijke boodschap: “Als je het niet voor een ander doet, doe het dan voor jezelf. Echt, je krijgt er zoveel voor terug. Een enorm gemotiveerde medewerker, maar vooral ook een andere, positieve dynamiek in je bedrijf. Heel waardevol!”

Meld je aan via robsmvochallenge.nl

rob@robsmvochallenge.nl |
06-18874960.