Robert Kemeling van Kemeling: Kunststoffen Industrieel kunststof is hét materiaal van de toekomst

Let’s make the transition’. Met deze uitnodiging moedigt Kemeling Kunststoffen zijn klanten aan om over te stappen op kunststof. Industrieel kunststof is enorm veelzijdig en blijkt vaak een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld beton, aluminium, staal of polyester. “Wij helpen onze klanten om die transitie te maken”,aldus directeur Robert Kemeling.
“Het is mooi om te zien dat we klanten vaak kunnen verrassen met de eindeloze mogelijkheden die kunststof biedt. Zo maken we samen de wereld een stukje duurzamer.”

De geschiedenis van Kemeling Kunststoffen gaat terug tot 1976. Vader Dick Kemeling was stuurman op de grote vaart en wilde na de komst van zijn derde kind meer aan wal zijn. Wat toen begon als een kleine onderneming in een schuurtje aan de Dortlaan in Naaldwijk, is bijna vijf decennia later een bloeiende onderneming met zo’n veertig medewerkers. Sinds 2007 vormen de broers Robert en Jan-Willem samen de directie. De oorsprong van Kemeling Kunststoffen ligt in de toepassing van polyester, maar sinds 2014 worden alleen zogenaamde thermoplasten gebruikt als grondstof. “Deze kunststoffen hebben meer mogelijkheden en zijn veel duurzamer”,licht Robert die keuze toe.

Onverwachte toepassingen

Kemeling Kunststoffen heeft een uitstekende naam opgebouwd in de tuinbouw, waterbehandeling, brandbestrijding en transport. “Voor deze branches hebben we veel eigen producten ontwikkeld. Sommige daarvan kom je op onverwachte plaatsen tegen. Wij maken bijvoorbeeld producten voor de bekende PostNL-scooter. En als je op de Afsluitdijk een bakkie koffie bestelt, komt het water uit een opslagtank die wij geleverd hebben.” Robert vertelt dat Kemeling Kunststoffen zijn kracht ontleent aan de schat aan kennis en kunde die er in huis is. Zo wordt de tekenkamer bemand door een uiterst professioneel team werkvoorbereiders, die exact weten wat de mogelijkheden van kunststof zijn. 

“Onze medewerkers zijn ontzettend goed in het vertalen van de vraag van de klant naar een concrete oplossing. En we zijn altijd eerlijk: als kunststof geen goed alternatief is, zijn we daar ook duidelijk in.” 

Lange levensduur

Gelukkig is industrieel kunststof vaak wél een uitstekende optie. Gelukkig, want dit materiaal is volgens Robert een hele duurzame keuze. “Kunststof heeft een veel langere levensduur dan traditionele materialen zoals beton, aluminium, staal en polyester, en het vraagt ook nog eens helemaal geen onderhoud. Aan het eind van die lange levensduur kun je kunststof bovendien uitstekend hergebruiken.
Tel daarbij op dat er voor de productie van kunststof veel minder energie nodig is dan voor bijvoorbeeld aluminium en je begrijpt dat kunststof echt dé toekomst is.”

Bescheiden

Robert is blij met de nominatie van Kemeling Kunststoffen voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs.
Wel maakt hij de kanttekening dat hij het liever een ‘ondernemingsprijs’ zou noemen. “Het gaat om het hele team en niet alleen om Jan-Willem en mij. Ik praat alleen maar en maak helemaal niks”, meldt hij lachend. Dat in dit team ook plek is voor mensen met een beperking vindt hij vanzelfsprekend, maar is niet iets waarmee hij aan de weg timmert. Die bescheidenheid is terug te vinden bij meer maatschappelijke activiteiten. Op de website zoek je tevergeefs naar een MVO-pagina,
maar bij navraag blijkt het bedrijf behoorlijk wat projecten te sponsoren en bood het onlangs zelfs vier maanden onderdak aan een Oekraïens gezin. “Ik vind het vooral mooi dat alle medewerkers zich persoonlijk voor zo’n initiatief inzetten. Daar ben ik hartstikke trots op.” 

kemeling.nl