Regionale MKB-afdelingen intensiveren samenwerking

De MKB-afdelingen van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Westland willen intensiever met elkaar samenwerken. “Er staat geen hek rond onze gemeenten; we breiden de netwerkopties voor onze leden uit. Ook kunnen we informatie breder uitwisselen en zo nog beter de belangen van onze leden behartigen.” zeggen de voorzitters met enthousiasme. 

Streamer maakt kennis met Benedikte Zijlstra-de Mos (Leidschendam-Voorburg), Shirley Schelkers (Westland) en Pieter Scholten (Den Haag). Wie het voorzitterschap van een lokale MKB-afdeling wil bekleden, moet tenminste zelf een onderneming runnen. Althans het trio dat in Haaglanden de scepter zwaait, is eigenaar van een eigen bedrijf.

Bestuurstermijn

Zo divers als de achtergronden van de drie presessen zijn, zo divers is hun bestuurservaring in de lokale afdeling van MKB. Benedikte is al 15 jaar actief voor de MKB-vereniging in haar woonplaats: “Ik ben begonnen als adviseur van het toenmalig bestuur, vervolgens werd ik bestuurslid zonder portefeuille. Toen vijf jaar geleden de voorzittersfunctie vacant kwam, stak ik mijn hand op.” Shirley’s bestuurderscarrière kent een gelijkenis: “Sinds 2016 ben ik actief als bestuurslid, gezien mijn achtergrond logischerwijs op het gebied van marketing en communicatie. In 2019 ben ik vervolgens intern gekozen als voorzitter, een mooie stap om nog meer betrokken te zijn bij dit mooie bestuurswerk. Ik zit nu in mijn tweede termijn als voorzitter.” Pieter is ruim ervaren als bestuurder en is als nazaat van textielfabrikanten actief in de Raad van Commissarissen van Landgoed Het Meuleman in De Lutte, een landgoed dat met de familie is verbonden. “Als we kijken naar MKB Den Haag ben ik in 2021 actief geworden in het bestuur met als portefeuille ‘economie’. Toen mijn voorganger én kantoorgenoot Kim Schofaerts per 1 januari 2022 stopte, heb ik het stokje overgenomen.”

Vacatures

Met enige regelmaat hebben de negen Haagse, zes Westlandse en vijf Leidschendams-Voorburgse bestuurders contact met elkaar om zaken te bespreken waarmee zij allen bezig zijn. “In Den Haag en Westland kennen de MKB’s ook eigen medewerkers, bij onze afdeling doen de bestuursleden alles zelf. 

Het kost zo een dag per week…” zegt Benedikte. Ook Shirley en Pieter geven aan circa tien uur per week te besteden aan bestuurswerk. “Vaak ben je ’s avonds ook in de weer, het loopt in de agenda door elkaar heen. Ik krijg er echter energie van, het is ook voor mij erg leerzaam.” zegt Pieter. “Het kost veel tijd, maar we doen het in teamverband. We staan overigens altijd open voor nieuwe bestuursleden die de passie uit hun eigen vakgebied met ons willen delen.” vult Shirley aan.

Inspiratie 

In de gesprekken die de bestuurders met elkaar voeren, soms in gezamenlijkheid, maar dikwijls in een kleinere setting, staat het inspireren van elkaar voorop. “In The Mall of the Netherlands hebben we zo’n mooi project, daar ben ik trots op en dat deel ik in de regio; een retailcampus. Studenten van Mondriaan en de Haagse Hogeschool leren hier een winkel opzetten. Een échte winkel, de zogenaamde Blue School. Ze maken kennis met alle facetten van het runnen ervan.” zegt Benedikte. Ook de Haagse MKB-voorzitter is trots op lokale projecten: “We zitten samen met drie wethouders van Gemeente Den Haag in het Platform Arbeidsmarkt. De stad kent relatief veel jeugdwerkloosheid die op deze manier middels publiek-private samenwerkingen kan worden teruggedrongen. ‘Den Haag Werkt’ en de ‘Werkambassade’ zijn voorbeelden van projecten die hun vruchten afwerpen.” Ook Shirley inspireert haar collega-bestuurders graag: “Het organiseren van bijeenkomsten bij onze leden is een prachtig voorbeeld van het laten ontstaan van ontmoeting. Het uitnodigende bedrijf kan zijn verhaal vertellen, de bezoekers krijgen een kijkje in de keuken. Ook ons businessmagazine Streamer is echt een sterke pijler; het komt bij leden én bij niet-leden. Bij 2500 adressen wordt elk kwartaal een full colour magazine bezorgd, alle artikelen staan ook op onze website en worden gedeeld op de socials. Daardoor hebben we een groot bereik. Waar vind je dat?” 

Gezamenlijk event in februari 2024

Hoewel het samenwerken al enige tijd teruggaat, is het organiseren van een gezamenlijk event nieuw. “We hebben de agenda’s naast elkaar gelegd en bekeken wat een goed moment zou zijn om een grote bijeenkomst voor al onze leden te organiseren.
De keuze is gevallen op februari en de voorbereidingen worden getroffen voor een mooi programma op een aansprekende locatie. We kijken buiten onze eigen grenzen en willen op deze wijze het netwerk met elkaar verbinden en kennis met elkaar delen.” aldus Shirley. “Dit event willen we jaarlijks terug laten komen. Wat we als bestuurders al langer doen, kunnen onze leden dan zelf ook: een praatje maken met de buren!” zeggen de bestuurders wervend. Stay tuned en houd ons goed in de gaten en mis de officiële uitnodiging niet voor ons gezamenlijke event!

Benedikte Zijlstra 

Voorzitter MKB Voorburg-
Leidschendam

mkb-lv.nl

Makelaardij

De half Deense Benedikte Zijlstra-de Mos is sinds 2006 eigenaar van Meijs & Alink Makelaardij. “Ons kantoor is gevestigd aan de Parkweg in Voorburg, we werken met een team van acht energieke dames met ieder een eigen discipline en expertise. We doen veel meer dan verwacht mag worden van een makelaar; vakkundig advies op ieder facet van vastgoed en dat ook op basis van consultancy. Wellicht is het een cliché, maar we doen altijd meer dan wat we beloven. No nonsens, handen uit de mouwen, geen wollige verhalen maar concreet en to the point. Het bieden van 100% toegevoegde waarde, dat is waar we voor staan. We klimmen desnoods het dak op en inspecteren de kruipruimte.” zegt de als juridisch én bouwkundige opgeleide Zijlstra-de Mos.

Pieter Scholtes 

Voorzitter MKB Den Haag

mkbdenhaag.nl

Bijzonder transport 

De van origine Twentse Pieter Scholten had in zijn studententijd al passie voor het koerierswerk: “In mijn Renaultje 4 ben ik een boodschappenservice begonnen, hartstikke lekker verdienen voor een student, haha… Later had ik een traditioneel transportbedrijf dat uitgroeide tot een koeriersbedrijf. We zijn echter geen dertien-in-een-dozijn-pakjesservice. Easy2send verzorgt sneltransporten en bijzondere transporten over de gehele wereld. Dat doen we alweer 14 jaar en het bedrijf blijft groeien. Vanuit een monumentale, voormalige school in Scheveningen bedienen we onze klanten én zit ik snel op het strand. Als vrijwillig schipper van de KNRM moet ik binnen tien minuten in mijn pak zijn gehesen in ons boothuis!”

Shirley Schelkers 

Voorzitter MKB Westland

mkbwestland.nl

Strategische brand agency

Shirley Schelkers is directeur-eigenaar van ‘SD Creative Agency’ in het Westland. “Onze core business is strategische marketing en communicatie; we creëren een merkidentiteit die staat als een huis en optimaal resultaat genereert. Ons team is een mix van jonge communicatieprofessionals en ervaren mensen die hun sporen hebben verdiend. We bieden onze diensten aan in een breed segment, van branding, design & strategie, vastgoedmarketing tot employer branding.