Parkeerdruk in Westlandse centra

Begin december schreven wij een brief aan de gemeenteraad met diverse vragen over parkeren en handhaving in de centra van Westland. Deze brief zal op 7 februari besproken worden in de Commissie Bestuur van Gemeente Westland, waarbij Gemeentebelang Westland en Westland Verstandig aanvullende vragen hebben ingediend. Naar aanleiding van onze brief heeft AD Westland onderstaand artikel gepubliceerd.

Het is vechten om een parkeerplaats in de Westlandse dorpscentra. Volgens MKB Westland kampt elke kern met zijn eigen problemen, zoals foutparkeren en een flink gebrek aan parkeerplekken.
Waar het probleem het grootst is, is volgens Marjan Naaktgeboren van MKB Westland lastig te zeggen. ,,De kernen hebben verschillende problemen, maar Westland-breed is parkeren een aandachtspunt.”

Zo kampt Naaldwijk met een tekort aan parkeerplaatsen en vormen in Monster de blauwe zones een probleem. In ’s-Gravenzande zijn wel veel parkeerplaatsen, maar hier wordt op het Marktplein verkeerd geparkeerd. Ook WV wijst hierop.

Auto’s worden fout geparkeerd op het plein en fietsers gebruiken de parkeerplaatsen die voor invaliden bestemd zijn om hun rijwielen te stallen. In reactie op vragen van WV liet de gemeente deze week weten dat foutparkeerders zijn gewaarschuwd. ‘De komende tijd wordt overgegaan tot het uitschrijven van beschikkingen’.

Luxeprobleem

Wateringen is een geval op zich omdat hier de drukke verkeersstromen een probleem zijn. Een luxeprobleem, volgens Erik Koeze, voorzitter van BIZ Wateringen. ,,Het is een aantrekkelijk winkelgebied.” Maar in plaats van een ‘logische winkelstroom’ is er volgens hem versnippering: mensen parkeren bij bepaalde winkels en gaan met de auto door naar de volgende winkels.

De parkeer­druk is gigantisch

Als ze hier kunnen parkeren tenminste. ,,De parkeerdruk is gigantisch.” Het is volgens Koeze deels het gevolg van de uitbreiding van Wateringen. De druk is een doorn in het oog van de ondernemers en daarom is het volgens Koeze tijd voor een structurele oplossing. Idealiter wordt het hele winkelgebied herontwikkeld met veel parkeerruimte, onder de grond bijvoorbeeld. Maar ook voor maatregelen om mensen uit hun auto te krijgen staat Wateringen open.

De handhaving van het parkeerbeleid wordt op 7 februari in de commissie bestuur behandeld. Naaktgeboren hoopt inzicht te krijgen in de handhaving van het parkeerbeleid. Gebeurt dit te beperkt, dan hoopt ze dat dit wordt aangepakt. ,,Zodat in blauwe zones niet meer dagenlang geparkeerd wordt, maar de zones gebruikt worden waarvoor deze bedoeld zijn.” Verder ziet Naaktgeboren graag dat waar mogelijk blauwe zones én het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid.

Greep

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat aan oplossingen gewerkt wordt en doet een greep uit de maatregelen. Zo wordt het aantal parkeerplaatsen tegenover WestlandTheater De Naald uitgebreid, is ‘parkeren’ een aandachtspunt in de gebiedsvisie voor Wateringen en wordt ingezet op handhaving op overschrijding van parkeertijden in blauwe zones. Dit is één van de prioriteiten van de handhavers. Daarbij is extra aandacht voor overtreding tijdens piekmomenten, als er markt is bijvoorbeeld. ,,We schaken op meerdere borden.”

Bron: Kristianne van Blanken, AD Westland