Op bezoek…. in de kas

Eind februari brachten wij met onze leden een bezoek aan de Maasdijkse vestiging van chrysantenteler LMC. Na een heerlijke gebakje van Bakkerij Vreugdenhil stak Aad Verduijn van wal.

In Westland kan het niemand ontgaan; ruim 2000 hectare kassen zorgen ervoor dat het predicaat ‘De Glazen Stad’ nog steeds geldt. Het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied van de wereld trekt bezoekers uit de hele wereld naar deze regio. “Het is prachtig om te zien dat wij jaarlijks meer dan 4000 bezoekers kennis laten maken met de meest innovatieve toepassingen in de glastuinbouw én aanverwante sectoren. Het grootste percentage van de bezoekers komt uit Azië, specifieker uit Zuid-Korea. Na de coronacrisis zit het aantal rondleidingen gelukkig weer op het oude niveau. Sterker nog: we krijgen het steeds drukker!” zegt Aad Verduijn van Westland Horti Tours.

De ervaren ambassadeur van de Greenport gaf met zichtbaar plezier een groep leden van MKB Westland een rondleiding bij de Maasdijkse vestiging van chrysantenteler LMC: “Veel Westlanders hebben een relatie met de glastuinbouw, maar sommigen hebben er in hun jeugd gewerkt en hebben de kassen al jarenlang niet van binnen gezien. En de innovatie staat niet bepaald stil, onbescheiden mag ik wel zeggen dat we hier het allerbeste zijn in het telen onder glas. Wereldwijd wordt een kleine 10% in de tuinbouw onder glas geteeld, verder wordt vooral met plastic gewerkt. In Nederland groeit praktisch alles onder glas.”

Na een uitleg over onder andere afzet, belichting, geothermie, kasconstructies, klimaat en WKK’s, werd de kas aan de Maasdijkse Oranjepolderweg met eigen ogen bekeken. Verduijn besluit: “Het is prettig dat ik met veel ondernemers kan samenwerken; van telers tot bedrijven in de tuinbouwtechniek, we komen overal over de vloer. Jaarrond worden er door LMC op 25 hectare kassen, verdeeld over vier locaties, 85 miljoen bloemen gekweekt. Bij de troschrysantenkwekerij van de familie Middelburg is momenteel de vierde generatie aan het werk. Het werken met bloemen zit in de genen, je moet naast groene vingers ook een groen hart, groen bloed én groene ogen hebben!”

Op bezoek bij….. wil jij de leden van MKB Westland ook ontvangen bij jouw bedrijf? We komen graag langs, neem dan contact met ons op via: info@mkbwestland.nl