‘Nieuw hoofdstuk Zwembad De Boetzelaer in Monster’

Zwembad De Boetzelaer aan de Madeweg in Monster; generaties regiogenoten hebben hier de eerste beginselen van het zwemmen onder de knie gekregen. Na een desastreuze brand in februari 2019 werd het complete gebouw in de as gelegd. Na twee jaar hard werken is een prachtig nieuw, multifunctioneel pand herrezen, zo wordt een nieuw hoofdstuk geschreven. Ook het gezicht van het zwembad zal na 46 (!) jaar wijzigen; Peter Wielaart draagt het stokje over aan Frank Haagsma.

Zwembad van Naam

In de jaren ’70 besloot de toenmalige Gemeente Monster (één van de rechtsvoorgangers van Gemeente Westland) tot het bouwen van een eigen zwembad. De medewerkers waren gemeente-ambtenaren en op de functie van bedrijfsleider solliciteerde een 20-jarige Vlaardingse knul; Peter Wielaart. “Ik had bewust mijn leeftijd verzwegen, ik was natuurlijk nog piepjong en kwam van de KMA in Breda. De baan kreeg ik niet, maar adjunct chef badmeester leek me ook prima. Zeker toen men mij wilde binden en ik verzocht om een huis. Het was een compleet andere tijd…” lacht Wielaart. Door Gemeente Monster werden de medewerkers uitgeleend aan de Stichting die de grond aan de Madeweg hadden ontwikkeld tot een heus zwembad. De naam ‘Boetzelaer’ komt van de familie die in de 17e eeuw bezitter was van de grond.

Ontwikkeling

Waar het in de begindagen niet meer behelsde dan een grote bak met water waarin banen konden worden gezwommen, heeft Wielaart (die in 1988 eerste manager en later stichtingsdirecteur werd) het zwembad opgestuwd tot het aantrekkelijke zwemparadijs dat velen kennen. “Vanwege slechte exploitatie is er in de jaren ’80 nog bijna een cactuskwekerij van gemaakt. Toen is er besloten om een glijbaan, een wildwaterbaan en een whirlpool toe te voegen. Een goede zet, want de rode cijfers werden weer zwarte.” zegt Wielaart.

Nieuwe directeur

Na de brand belooft Wielaart het bad binnen twee jaar te herbouwen en na gereedkomen in het voorjaar van 2021, wordt een nieuwe directeur aangesteld; Frank Haagsma. “Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan, ik kijk wat er op mijn pad komt. Ik heb als techneut zowel aan de technische productiekant, de ontwerpkant als aan de procesmatige kant gewerkt. Na reorganisaties heb ik veel menselijk leed gezien bij bedrijven. Toen gingen mijn ogen open en wilde ik helpen sturen op goede organisaties. In Westland werkte ik bijvoorbeeld eerder bij Patijnenburg in Naaldwijk.” zegt de eveneens geboren Vlaardinger Haagsma. De meest recente functie die Haagsma bekleedde is manager zwembaden bij het Sportbedrijf Rotterdam. Binnen deze functie had hij in 2019 te maken met Wielaart; “Na de brand moesten zijn personeelsleden worden overgeplaatst. In Hoek van Holland, dat bij Gemeente Rotterdam hoort, hebben we toen een aantal instructeurs kunnen laten doorwerken. In die tijd gaf Peter op een bijeenkomst aan dat na de realisatie een nieuwe directeur moest aantreden…”

Nieuwbouw

De 52-jarige Maaslander wordt directeur van een nieuw zwembad dat op veel manieren toch heel vertrouwd oogt. “Van een traditioneel zwembad is dit bad met de jaren ook meer een recreatiebad geworden. Behalve leszwemmen zijn er ook diverse huurders; Reddingsbrigade Monster al vanaf de opening en daarnaast nog enkele verenigingen. De indeling is hetzelfde, alleen is de routing misschien iets aangepast. Het voelt echt als de oude Boetzelaer.” betoogt Wielaart. Haagsma valt zijn voorganger bij: “Al het goede is behouden, maar bijvoorbeeld op technisch vlak is een slag gemaakt. We zijn door toepassingen als zonnepanelen en warmtepompen veel energiezuiniger. Ook ligt de aansluiting voor aardwarmte al gereed voor de toekomst. Mooi dat Westlandse bedrijven als Ende Pompen, Interart en Meerdeur hier een bijdrage aan hebben geleverd.”

Betrokkenheid

Het personeel van De Boetzelaer heeft de betrokkenheid van de samenleving erg gewaardeerd. Van klein tot groot zijn er giften binnengekomen en ook is er een crowdfundingsactie gestart. Bij de Montessorischool op het naastgelegen perceel was er een leerling die elke dag, zelfs tijdens de lockdown, een foto heeft genomen van de vorderingen. “We hebben ons team voor 90% bij elkaar weten te houden, we kijken erg uit naar de toekomst en hopen eenieder weer te verwelkomen. Peter kan nu genieten van zijn welverdiende pensioen en zijn koninklijke onderscheiding.” zegt Haagsma tot slot.

deboetzelaer.nl