Nicesports: van zolderkamer tot multinational  in sportkleding

De succesverhalen van grote multinationals kent iedereen. Begonnen in een garage of een zolderkamer en in de jaren erna de wereld veroverend. Sommige succesverhalen komen uit de Westlandse regio, bijvoorbeeld Nicesports van Tim de Nijs uit ’s-Gravenzande.

Schaatsploeg Gewest Zuid-Holland 

Als jong ventje uit Leidschendam werd De Nijs een grote toekomst in het schaatsen toegedicht. Als tiener begaf hij zich in de top-10 van Nederland en schaatste hij voor het Gewest Zuid-Holland. De grote toekomst in de schaatssport is er uiteindelijk gekomen, maar niet óp de schaatsbaan; “In 2012 stopte ik met rijden voor het Gewest en moest zelf een schaatspak aanschaffen, een investering van een kleine €700.-. Ik besloot te onderzoeken of het monopolie van de fabrikant met meerdere merken te doorbreken was; anders produceren met een vergelijkbaar model.”

Sportwinkel

“Via mijn werk in een sportwinkel én mijn schaatscarrière had ik een relevant netwerk. Ik ontwikkelde een schaatspak voor €199.- en zo werd mijn ondernemerschap geboren.”
zegt De Nijs, die mettertijd ook helmen, handschoenen en teamkleding voor schaatsteams is gaan ontwikkelen. “Dave van Dam in Gouda was de eerste winkel die ‘Nicesports’ verkocht, al snel volgden ook andere winkels. Nu liggen de artikelen in 15 Nederlandse schaatsspeciaalzaken en zijn er distributeurs in Canada, Estland, Noorwegen en Zuid-Korea. Aan de grens dacht men nog wel eens dat het om NIKE-artikelen gaat, haha…”

Olympische Spelen

Hier wonende (schaats)vrienden en de liefde voor Michelle Toussaint trokken De Nijs naar Westland. De in China, Pakistan en Polen geproduceerde sportkleding heeft het wereldpodium gehaald. “Zelf heb ik de Olympische Spelen helaas niet gehaald,” zegt een lachende ondernemer, “maar mijn helmen worden gedragen door onder andere Sjinkie Knegt en Wateringer Dylan Hoogerwerf.”

Breed aanbod

Omdat de schaatssport een relatief kleine markt biedt, heeft er een verbreding plaatsgevonden in het aanbod: “We maken ook kleding voor atleten, hardlopers en wielrenners. De ontwerpen zijn ‘custom made’ qua bedrukking. Nieuw is de standaard fietscollectie in zeven kleuren met een hoge kwaliteit zeem. De tijd dat ik naast mijn eigen bedrijf nog op de veiling moest werken of tomaten moest plukken, ligt achter ons. Met onze fietskleding hopen we veel Westlandse bedrijven te kunnen helpen, vooral het label ‘Designed in Westland’ is geliefd.”

nicesports.nl