MKB Westland scoort met hockeycoach Marc Lammers als spreker

Met het aantrekken van Marc Lammers had de vereniging van ondernemers wederom een kopstuk uit het sprekerscircuit weten aan te trekken, nadat in september al Adjiedj Bakas voor de zaal stond. Lammers hield een boeiend betoog van bijna een uur.

Als coach van de beste hockeyvrouwen van Nederland opereert Marc Lammers in een compleet andere wereld dan de gemiddelde MKB’er in de zaal. Toch was het opvallend hoeveel parallellen er te trekken zijn tussen topsport en ondernemen. Niet toevallig overigens, want zeker in een tijd als deze is ook ondernemen vaak ’topsport’. In GroenRijk De Carlton waren maar liefst 180 Westlandse ondernemers toehoorder van zijn succes-story.

De coach maakte indruk met zijn relaas hoe het team na een reeks van tweede plaatsen succesvol het roer wist om te gooien. Het Olympisch goud in Peking 2008 en het WereldKampioenschap in 2010 waren de beloning. Dat gebeurde na een aantal gesprekken met de vrouwen, waarin een nieuwe strategie compleet met kernwaarden werd verwoord. Marc Lammers: “Dat heeft mij laten zien dat het belangrijk is om veel meer gebruik te maken van de samenwerking binnen een team. Maak de plannen mét elkaar, stel open vragen en bespreek in goed onderling overleg met elkaar wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen.”
Daarbij is een analyse van sterke en zwakke punten belangrijk, hield Marc Lammers de zaal voor. Maar met zijn opmerking dat ‘hij nog nooit een wedstrijd heeft gewonnen op zijn zwakke punten’ presenteerde hij een opvallende oneliner. “Er is nog nooit een wedstrijd gewonnen op de zwakke punten van een van de spelers in mijn team. Waarom zou je je hierop focussen? Richt je juist op de sterke punten, iedereen heeft talenten. Je kunt beter van de zessen in je team een acht maken dan van een speler die een vier scoort een zes.”

‘Denk in mogelijkheden’
Ook wist hij in zijn verhaal overeenkomsten aan te brengen met de huidige economische situatie voor de leden van MKB Westland. “Concurrenten hebben ook allemaal last van de crisis en van dezelfde regels en wetten. Durf als ondernemer kansen te pakken en te vernieuwen. Probeer slimmer te werken. Natuurlijk zul je zien dat je altijd weerstand krijgt, maar daar moet je tegen vechten. Het komt erop aan om te denken in mogelijkheden, niet in moeilijkheden.”
Ook andere sprekers namen de gelegenheid waar met een korte presentatie. Na het welkom van voorzitter Desiree van Yperen hielp Pieter Hoogerbrugge van KPMG ondernemers met een aantal eindejaarstips. In zijn heldere betoog wees hij ondernemend Westland onder meer op de Werkkostenregeling (WKR), die officieel in 2014 ingaat. Proactieve werkgevers doen er echter goed aan om zich nu al in de voor- en vooral nadelen van de nieuwe regeling te verdiepen. Ook andere fiscale tips bleken voor veel deelnemers nieuws te zijn.

Jeroen Pronk leert ondernemers bewegen
Jeroen Pronk, als ondernemer actief met JPT, hield een opvallend pleidooi voor gezondheid en bewegen. Zo blijken ondernemers maar zes uur per nacht te slapen, is aangetoond dat ondernemers ongezonder leven en komt overgewicht procentueel meer voor in het zakenleven. Met zijn unieke één-op-één-concept voor beweging en gezondheid benadert Jeroen Pronk het bijna op een zakelijke manier. Doordat zijn klanten persoonlijke afspraken maken om te komen trainen in Naaldwijk, is er altijd een stok achter de deur.

De Eindejaarsbijeenkomst werd mede door de inbreng van Marc Lammers een groot succes. Tot laat op de avond bleven ondernemers hangen in GroenRijk De Carlton. Net als eerdere edities was ook nu de combinatie van gezelligheid, netwerken en culinaire hoogtepunten van Jeroen Vijverberg Vis & Traiteur weer een groot succes.