Lierse ondernemers werken nog beter samen

BIZ Centrum De Lier

De Lier kent sinds dit kalenderjaar een Bedrijven Investeringszone (BIZ) voor het centrum. Na raadpleging van ondernemers is hiervoor voldoende steun gevonden. “De Lier heeft heel veel te bieden voor een relatief klein dorp. Het winkelaanbod in het centrum op peil houden en de ondernemers die daar gevestigd zijn zo goed mogelijk faciliteren, dat is een grote uitdaging voor het nieuwe bestuur.” zegt voorzitter BIZ Centrum De Lier Astrid Bavius.

Na de oprichting van de Lierse BIZ is het bestuur nog enige tijd op zoek geweest naar een geschikte voorzitter. Hierbij is de keuze gevallen op de in De Lier geboren en getogen Bavius. “Er waren voor de BIZ een paar argumenten om bij mij aan te kloppen. Als boekhouder heb ik enige kijk op financiële processen. Daarnaast heb ik ervaring in de politiek en ken ik dus de weg op het gemeentehuis. Een derde punt is het feit dat ik wel ondernemer ben, maar geen winkelier. Dat kan juist wat gezonde afstand creëren. Belangrijkste is wel dat het met de overige bestuursleden goed klikt, ook dat is zeker het geval.” zegt Bavius vrolijk. Het bestuur van de BIZ is in elkaar geschoven met het bestuur van de Ondernemersvereniging Samenwerking. De gepensioneerde Gerard Koop is penningmeester en Wouter Blansjaar (Snackers) is secretaris. Verder bestaat het bestuur uit John Bellekom (Electro World Bellservice), Jeroen van Ruijven (Van Ruijven Makelaardij), Marcel Schuler (Discus) en Wim Ton (Carlton).

Visie 

De kersverse voorzitter gaat met het bestuur en betrokken ondernemers een visie ontwikkelen; “Het is van groot belang dat we het complete BIZ-gebied op een goed niveau houden. Het gebied beslaat bijna de hele Hoofdstraat en het Oranjeplein met tussenliggende straten. Behalve winkeliers zitten er ook diverse kantoren en zorgaanbieders in het gebied. Het is een grote uitdaging om een balans te vinden voor bedrijven die misschien belangen hebben die wat uiteenlopen. Toch willen we allemaal hetzelfde; een aantrekkelijk De Lier, waar het gezellig vertoeven is en fijn om te ondernemen.” Ook de samenwerking met MKB Westland zal een plaats krijgen in deze visie, Bavius is enthousiast: “MKB Westland vervult een waardevolle rol, het is een schakel in het contact met de gemeente. Ook faciliteren zij overleggen met de voorzitters van andere BIZ’en, zo kom je met collega’s in contact en doe je ideeën op voor je eigen BIZ. Je regelt zaken ook gemakkelijker als collectief; je kunt beter in een keer met meerdere partijen aankloppen bij de gemeente dan acht keer afzonderlijk.”

‘Het winkelaanbod in het centrum op peil houden en de ondernemers die daar gevestigd zijn zo goed mogelijk faciliteren, dat is een grote uitdaging voor het nieuwe bestuur.’

Bevlogen ondernemers

De Lier heeft relatief veel ondernemers en een ruim aanbod in middenstand in verhouding tot de dorpsgrootte. Zoals Marcel Schuler in Streamer 4 (November 2018) opmerkte, komt dat enerzijds door de trouw van klanten en anderzijds door de hoge kwaliteit die winkeliers bieden. Ook Bavius is overtuigd van deze uitleg: “Ik zie zo veel betrokken ondernemers! Machtig vind ik het dat we vele jonge ondernemers hebben: starters, maar ook in familiebedrijven. Zonder iemand te kort te willen doen; bij bakkerij Van Delft werkt momenteel de vijfde generatie bakkers. De jongste generatie oriënteert zich goed op de veranderende markt, dat vind ik prachtig. Dat geldt overigens ook voor de starters: om in de huidige retailmarkt een fysieke winkel te beginnen, getuigt van lef. Daar heb ik bewondering voor. In De Lier is een goede mix van supermarkten, verswinkels, kledingwinkels, kappers, interieurwinkels, huishoudelijke apparatuur-winkels en horeca. Maar een schoenenwinkel zou nog een mooie aanvulling zijn voor ons dorp.” Behalve een grote diversiteit aan ondernemers is ook het aanbod activiteiten overweldigend. “De activiteitencommissie van de BIZ verdient een groot compliment, als je ziet wat zij allemaal organiseren. Daar geniet de hele gemeenschap van. Zo breng je mensen samen en verdienen ondernemers een boterham. Wat mij betreft wordt de zaterdag echt weer een boodschappen- en winkeldag. Mensen gaan dan samen het dorp in en komen bekenden tegen. Gezelligheid is een bindende factor, ook in De Lier.” besluit de ambitieuze BIZ-voorzitter.