Lierse buren vinden elkaar door nominatie Ondernemersprijs

De bedrijven liggen een kilometer bij elkaar vandaan, toch moest een gemeenschappelijke nominatie voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs ervoor zorgen dat Big Green Egg Europe en Buitelaar Metaal een mooie samenwerking zijn aangegaan. 

De Lier

Beide bedrijven zijn gevestigd in De Lier; Buitelaar Metaal in het buitengebied aan de Oudecampsweg en Big Green Egg op het bedrijventerrein Leehove. In 2001 begon Richard Buitelaar met het vervaardigen van metaalproducten voor uiteenlopende toepassingen. Met de komst van Dennis van Mil, heeft het creatieve metaalbedrijf sinds 2016 twee volwaardige eigenaren die elkaar aanvullen. 

Big Green Egg is door Westlander Wessel Buddingh’ naar Europa gehaald. 

Als handelaar in stenen, haarden en kachels kwam hij eind jaren ’90 in contact met de nu wereldberoemde kamado. Hij besloot de Big Green Egg naar Europa te importeren en het werd een succesverhaal; nu worden vanuit De Lier 1300 dealers en 30 distributeurs bijgestaan, voornamelijk met marketing en sales. 

Nominaties

In 2020 worden beide ondernemingen genomineerd voor de Ondernemersprijs. Uit collegialiteit brengt Buitelaar Metaal een taart naar de medegenomineerden. Van Mil blikt terug: “Het was natuurlijk coronatijd, je kon niet zo maar even op de koffie. Bij het langsbrengen werd mij gezegd dat er nog contact zou worden opgenomen. Ik dacht eigenlijk “Daar hoor ik niets meer van”…”. De uiteindelijke winst van Big Green Egg en de 

stalen oorkonde die Buitelaar voor hen maakte, bracht de bedrijven toch samen. “Voor een van onze promotie-uitingen hadden we een metaalbedrijf nodig. Als internationaal bedrijf gebeurt het niet veel, maar als het kan werken we graag met lokale bedrijven samen.” zegt Amber Eekhout, marketing manager van Big Green Egg Europe. 

Big Green Egg Open

De sponsoring van meerdere golftoernooien, waaronder het naar het bedrijf zelf genoemde toernooi uit de Ladies Tour, bracht het idee voor een grote versie van de bekende ‘EGG’. “Het leek ons leuk om een levensgrote variant te maken en er een soort spelelement aan toe te voegen. Zo werd onze trots een doelwit om golfballetjes in te slaan. Het eerste toernooi waar de replica werd geplaatst, vond plaats in Arnhem. Tijdens het vervoer nam een passant een foto die compleet viral is gegaan. In één klap was onze marketingstunt geslaagd. Nu zijn er 15 Mega-EGGs van 3,5 meter die niet alleen op de golfbaan staan maar ook bij andere evenementen in heel Europa.” zegt Eekhout.

Buitelaar Metaal denkt door 

“Voor de 300 kilo zware versie hebben we een trailer ontwikkeld waarbij één persoon het vervoer kan organiseren. De RDW heeft het specifiek gekeurd en het voldoet aan alle eisen. Behalve de polyester EGGs zelf, is Buitelaar verder gaan denken over goede toepassingen. Een speciale golfkar met een Big Green Egg erop volgde al snel. Het is mooi dat we door middel van opslag en vervoer onze klant volledig kunnen ontzorgen.” 

Fijne samenwerking   

De Lierse ‘buren’ hopen nog veel te kunnen samenwerken in de toekomst. “Big Green Egg biedt ons echt de creatieve vrijheid, dat werkt zo prettig. Leuk om onderdeel van dit marketingsucces te zijn.” zegt Van Mil. Eekhout vult hem aan: “Het mooie is dat alleen het beste voor Buitelaar Metaal goed genoeg is. Ook zij werken met lokale ondernemers samen, onze visies sluiten naadloos aan.”