Haar- & Huidinstituut Westland ʻKlanten uit heel Europa komen naar Poeldijkʼ

Kitty Verhagen-van Zijl was kapster van beroep en zag bij klanten met haarproblemen vaak veel verdriet en onzekerheid. Ze besloot zich in de materie te verdiepen en 16 jaar later staat er een prachtige organisatie; het Haar- & Huidinstituut Westland, gevestigd in een statig, voormalig bankgebouw.

Dun haar

“Ik weet zelf wat het is om dunner haar te hebben en ik besloot op zeker moment extensions te nemen. Dunner wordend haar kan vele oorzaken hebben. Soms is er sprake van ziekte, maar vaak hangt het samen met andere oorzaken. Het uitzoeken kostte me vele vlieguren, want er is wel kennis over, maar er is geen specifieke opleiding voor. In 2004 startte ik in Honselersdijk en in 2006 ging ik verder met mijn onderneming aan huis in Poeldijk. Je ziet dat veel mensen het een hoge drempel vinden om hulp te vragen bij deze problematiek.” zegt de enthousiaste onderneemster.

Brede disciplines

Het Haar- & Huidinstituut Westland heeft een breed aanbod voor haar cliënten: kapperswerkzaamheden, haarwerken, haarverlenging, CNC-haarprothese, CRLAB-behandeling, haarpigmentatie, schoonheidsspecialiste, borstprotheses, medische lingerie en badmode. Verhagen vult aan: “Ik wil beslist niet dat men denkt dat wij alleen haarwerken, of in de volksmond; pruiken, verkopen. Er kan vaak zo veel meer dan dat. Wij willen mensen vooral bieden wat bij hen past en een objectief beeld van alle mogelijkheden schetsen. Ze moeten hier weer zelfverzekerd de deur uitstappen. Dat krijgen we zo vaak te horen; ik voel me als herboren, ik durf weer te zwemmen of ik voel me weer aantrekkelijk voor mijn partner. Daar worden we zo blij van!”

Opleiding collega-kappers

Een doelstelling van het Haar- & Huid-
instituut Westland is ook het overbrengen van de opgedane kennis middels het opzetten van een ‘Trichologie-academie’. Geboren tuindersdochter Verhagen licht het plan toe: “Ik denk dat veel kappers wel geïnteresseerd zijn in preventie en actieve haar- en hoofdhuidverbetering. De hoofdhuid moet je zien als de potgrond van het haar, dat moet Westlanders wel aanspreken, haha. Soms komen hier zelfs mensen binnen die bij de dermatoloog zijn weggestuurd omdat die hun patiënten niet verder kunnen helpen. Wij willen met de opgedane kennis van haar en hoofdhuid gewoon zo veel mogelijk mensen bereiken. Het liefst willen we meerdere locaties van deze academie opzetten.”

Distributeur Nederland

Het Haar- & Huidinstituut Westland is voor verschillende methoden de enige distributeur in Nederland, bijvoorbeeld voor CNC haarprothese en de CRLAB-
behandelingen. “Dat maakt ons uniek in de branche, we hebben de opleiding trichologie gevolgd in Italië en krijgen nu klanten uit heel West-Europa. Bij een behandeling binnen het CRLAB maken we voor iedere huid een eigen plan, het is eigenlijk een combinatie van de natuur zijn gang laten gaan en een stuk wetenschap. Belangrijk is een goede doorbloeding van de huid.”

Corona

Waar Corona veel bedrijven tijdelijk stil zette, is het voor het Haar- & Huidinstituut juist een drukke tijd gebleven: “Het merendeel van onze klanten valt onder de vitale zorg, we konden dus deels gewoon open blijven. Ongeveer een derde van onze klanten komt voor een reguliere gezichtsbehandeling of knipbeurt, die konden we alleen met producten voor thuis helpen. Sommige personen bezoeken we ook thuis, vanwege hun kwetsbare gezondheid. Wij werken met een team van 11 dames en zij zijn goed opgeleid, zij weten om te gaan met de privacy van de klant.”

Nominatie

Een opgewekte Verhagen zegt tot slot: “De verhuizing naar het oude Rabobankkantoor, tegenover de Rooms-Katholieke kerk in Poeldijk, was in 2018 al een stap naar meer zichtbaarheid. De nominatie voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs is echt de slagroom op de taart. We zijn natuurlijk druk met ons vak bezig en weten dan niet altijd dat het door derden gezien wordt wat wij doen. We hebben klanten in heel Nederland, maar worden nu ook in Westland een beetje bekend. Zo hopen we nog meer mensen te bereiken; ik zou zeggen kom eens binnen en stel gerust je vragen.”